Politikailag neccesnek tartották a Csillagok háborúját, ezért Magyarországon először csak illegális vetítéseken lehetett megnézni

FILM
2019 március 29., 09:13
comments 350

A film tartalma politikailag esik kifogás alá, ezért a mokép nem hozta forgalomba. Illegálisan behozott filmkópiák felhasználásával a vetítés azonban több helyen előfordult. Egy kópiát már a belügyi szervek elkoboztak” - írta 1979. március 23-i, szigorúan titkos jelentésében a Star Wars hazai terjedése miatt aggódó Horányi László rendőr ezredes, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hozott nyilvánosságra

photo_camera Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

A jelentésből kiderül, hogy 1979 márciusában a nyíregyházi művelődési központ discójában már majdnem tartottak egy illegális vetítést a Bill és az Energia zenekarok koncertje mellett, csakhogy a buli botrányba fulladt, mivel a budapesti K. János nem vitte magával a filmet. De szervezett egy másik vetítést Derecskére.

photo_camera Fotó: lucas film / walt Disney/Collection Christophel

Végül az 1977-es filmet a nyíregyházi botrány után pár hónappal, 1979. augusztus 16-án Magyarországon is bemutatták. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.