Politikailag neccesnek tartották a Csillagok háborúját, ezért Magyarországon először csak illegális vetítéseken lehetett megnézni

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A film tartalma politikailag esik kifogás alá, ezért a mokép nem hozta forgalomba. Illegálisan behozott filmkópiák felhasználásával a vetítés azonban több helyen előfordult. Egy kópiát már a belügyi szervek elkoboztak” - írta 1979. március 23-i, szigorúan titkos jelentésében a Star Wars hazai terjedése miatt aggódó Horányi László rendőr ezredes, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hozott nyilvánosságra

Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

A jelentésből kiderül, hogy 1979 márciusában a nyíregyházi művelődési központ discójában már majdnem tartottak egy illegális vetítést a Bill és az Energia zenekarok koncertje mellett, csakhogy a buli botrányba fulladt, mivel a budapesti K. János nem vitte magával a filmet. De szervezett egy másik vetítést Derecskére.

Fotó: lucas film / walt Disney/Collection Christophel

Végül az 1977-es filmet a nyíregyházi botrány után pár hónappal, 1979. augusztus 16-án Magyarországon is bemutatták. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.