Politikailag neccesnek tartották a Csillagok háborúját, ezért Magyarországon először csak illegális vetítéseken lehetett megnézni

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A film tartalma politikailag esik kifogás alá, ezért a mokép nem hozta forgalomba. Illegálisan behozott filmkópiák felhasználásával a vetítés azonban több helyen előfordult. Egy kópiát már a belügyi szervek elkoboztak” - írta 1979. március 23-i, szigorúan titkos jelentésében a Star Wars hazai terjedése miatt aggódó Horányi László rendőr ezredes, amit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hozott nyilvánosságra

Fotó: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

A jelentésből kiderül, hogy 1979 márciusában a nyíregyházi művelődési központ discójában már majdnem tartottak egy illegális vetítést a Bill és az Energia zenekarok koncertje mellett, csakhogy a buli botrányba fulladt, mivel a budapesti K. János nem vitte magával a filmet. De szervezett egy másik vetítést Derecskére.

Fotó: lucas film / walt Disney/Collection Christophel

Végül az 1977-es filmet a nyíregyházi botrány után pár hónappal, 1979. augusztus 16-án Magyarországon is bemutatták. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.