A tévés showman és az eddigi elnök küzdhet meg Ukrajna irányításáért

2019 március 31., vasárnap 18:39
130

39 elnökjelölt közül Vologyimir Zelenszkij humorista nyerte az ukrán elnökválasztás első fordulóját. Mellette alighanem a 2014-ben megválasztott Petro Porosenko elnök lesz a második forduló másik résztvevője. Minden jel szerint kettejük között dől el az április 21-i választáson, hogy ki lesz a következő ukrán államfő. A harmadik esélyesként emlegetett Julija Tyimosenko volt miniszterelnök már csalást emleget.  

Az urnazárás után több ukrán kutatóintézet (köztük a KMISZ és a Razumkov központ) és több televíziós társaság (1+1, NewsONE, 11.2Ukrajina) is közzétett felméréseket, és az eredmények között csak egészen minimális eltérések mutatkoztak. Zelenszkij nagyjából a szavazatok 30 százalékát szerezte meg, Porosenko 18-19-et, Tyimosenko csak 14-et. Az állampolgárok több mint 63 százaléka szavazott, ami 4 százalékkal több mint 2014-ben. 

A 41 éves Zelenszkij, aki alig egy éve lépett a politikai pástra, hónapok óta vezette a közvélemény-kutatásokat. Egy politikai témájú humoros tévé-showműsor arcaként lett ismert országosan, de a Facebook-kampánya is erősre sikeredett, és kiugró a népszerűsége a 30 alattiak között. Tavaly hozta létre saját politikai mozgalmát, aminek ugyanazt a nevet adta mint tévéműsorának: „A nép szolgája”. 

Győzelme az előzetes felmérések alapján nem volt meglepetés, de ilyen nagy arányú fölényre kevesen számítottak. Mivel minden jelölt erősen nyugati orientációt, és keménységet ígér Oroszország ellen, Zelenszkij korrupció- és elitellenes retorikája működött. Vasárnap, miután leadta voksát, azzal köszönt el, hogy „egy új és normálisabb élet kezdődik, korrupció és vesztegetés nélkül.”

Más kérdés, hogy Zelenszkijnek is vannak igen erős politikaközeli kapcsolatai: mögötte áll például az egyik legtehetősebb és legkíméletlenebb ukrán oligarcha Igor Kolomojszkij, aki tulajdonosa annak a tévétársaságnak is, ahol Zelenszkij műsora futott. (További izgalmas részletek Magyari Péter beharangozójában itt.)

Julija Tyimosenko magyarázza Fotó: Stringer/Sputnik

Zelenszkij újságírók előtt pingpongozva várta a bejövő eredményeket. Megköszönte a voksokat, de figyelmeztetett, hogy a változáshoz áprilisban is szavazni kell. A kampányban azzal támadták, hogy a fiatalok poénból szavaznak rá, mert vicces, de nem komoly politikus. Erre utalva megköszönte a szavazóknak, hogy nem viccelték el a választást.  

Porosenko értékeli az eredményeket Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Porosenko sajtótájékoztatóján a fiatalokhoz szólt. Azt mondta, „hallja őket”: mélyreható változásokat ígért, mert a 30 év alatti generáció is ezt várja tőle. Zelenszkijt Kolomojszkij oligarcha bábujaként jellemezte. Azt mondta, hogy a forradalom óta elét vívmányok mind veszélybe kerülhetnek, ha elnökváltás lesz április végén. 

Az első eredmények megjelenése után Tyimosenko azonnal csalást kiáltott, és azt pedzegette, lehet megtámadják a választásokat, mert szerintük visszaélések történtek, az exit poll eredményeket pedig manipulálták. Pártja nyilvánosságra hozott egy saját exit pollt is, amin csodák csodájára Tyimosenko lett második Zelenszkij mögött. 

A választás második fordulóját április 21-én tartják. (Moscow Times / Reuters / MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt