Nagyot nyerhet a humoristából lett elnökjelölt Ukrajnában

2019 március 31., vasárnap 17:46
185
Zelenszkij interjút ad, abban a jelmezben, amiben elnököt játszik. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Vasárnap este 7 óra után megérkeztek az első exit poll mérések az ukrajnai elnökválasztás első fordulója után. Ukrajnában közvetlenül választják az államfőt, két körben, a második fordulóba pedig az első fordulóban a legtöbb szavazatot kapott két jelölt vesz majd részt. 

Ahogy azt a legtöbb elemző valószínűsítette, a televíziós komédiásból politikusra váltott Vologyimir Zelenszkij kapta az exit pollok szerint a legtöbb szavazatot. A jelek szerint a magát a régi elittel szemben meghatározó humorista győzelme még nagyobb lehet, mint azt várni lehetett.

Zelenszkijt 25 ezres mintán 30-31 százalék között mérték, őt követi 19-20 százalék közeli számmal Petro Porosenko jelenlegi elnök, a 2014-es majdani forradalom utáni első választás győztese. Az első adatokból úgy tűnik, Porosenko szállhat majd szembe Zelenszkijjel a második körben, ugyanis Julija Tyimosenko, a korábban bebörtönzött egykori kormányfőnek csak 14 százalékot jósolnak az exit pollok.

Ha szeretnél képbe kerülni az ukrán választás tétjével és esélyeivel kapcsolatban, Magyari Péter cikke ajánlott. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt