Nagyot nyerhet a humoristából lett elnökjelölt Ukrajnában

külföld
2019 március 31., 17:46
comments 184
Zelenszkij interjút ad, abban a jelmezben, amiben elnököt játszik.
photo_camera Zelenszkij interjút ad, abban a jelmezben, amiben elnököt játszik. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Vasárnap este 7 óra után megérkeztek az első exit poll mérések az ukrajnai elnökválasztás első fordulója után. Ukrajnában közvetlenül választják az államfőt, két körben, a második fordulóba pedig az első fordulóban a legtöbb szavazatot kapott két jelölt vesz majd részt. 

Ahogy azt a legtöbb elemző valószínűsítette, a televíziós komédiásból politikusra váltott Vologyimir Zelenszkij kapta az exit pollok szerint a legtöbb szavazatot. A jelek szerint a magát a régi elittel szemben meghatározó humorista győzelme még nagyobb lehet, mint azt várni lehetett.

Zelenszkijt 25 ezres mintán 30-31 százalék között mérték, őt követi 19-20 százalék közeli számmal Petro Porosenko jelenlegi elnök, a 2014-es majdani forradalom utáni első választás győztese. Az első adatokból úgy tűnik, Porosenko szállhat majd szembe Zelenszkijjel a második körben, ugyanis Julija Tyimosenko, a korábban bebörtönzött egykori kormányfőnek csak 14 százalékot jósolnak az exit pollok.

link Forrás
link Forrás

Ha szeretnél képbe kerülni az ukrán választás tétjével és esélyeivel kapcsolatban, Magyari Péter cikke ajánlott. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.