Nagyot nyerhet a humoristából lett elnökjelölt Ukrajnában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Zelenszkij interjút ad, abban a jelmezben, amiben elnököt játszik.Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Vasárnap este 7 óra után megérkeztek az első exit poll mérések az ukrajnai elnökválasztás első fordulója után. Ukrajnában közvetlenül választják az államfőt, két körben, a második fordulóba pedig az első fordulóban a legtöbb szavazatot kapott két jelölt vesz majd részt. 

Ahogy azt a legtöbb elemző valószínűsítette, a televíziós komédiásból politikusra váltott Vologyimir Zelenszkij kapta az exit pollok szerint a legtöbb szavazatot. A jelek szerint a magát a régi elittel szemben meghatározó humorista győzelme még nagyobb lehet, mint azt várni lehetett.

Zelenszkijt 25 ezres mintán 30-31 százalék között mérték, őt követi 19-20 százalék közeli számmal Petro Porosenko jelenlegi elnök, a 2014-es majdani forradalom utáni első választás győztese. Az első adatokból úgy tűnik, Porosenko szállhat majd szembe Zelenszkijjel a második körben, ugyanis Julija Tyimosenko, a korábban bebörtönzött egykori kormányfőnek csak 14 százalékot jósolnak az exit pollok.

Ha szeretnél képbe kerülni az ukrán választás tétjével és esélyeivel kapcsolatban, Magyari Péter cikke ajánlott. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.