New York az első amerikai város, ahol bevezetik a dugódíjat

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell
Dugó, ManhattanFotó: David Himbert/Hans Lucas / AFP

A Quartz ír arról, hogy Andrew Cuomo demokrata kormányzó dugódíj bevezetését javasolja New York-ban, és kezdeményezése támogatást élvez az állam törvényhozásában is. A vonatkozó rendeletet néhány órával azelőtt nyújtották be, hogy véglegesítették volna a 2020-as év pénzügyi terveit és költségvetését. 

Ezzel New York lesz az első város Amerikában, ahol dugódíjat vezetnek be. Az előterjesztés szerint a díj célja a forgalom korlátozása Manhattanban, a 60. utcától délre elterülő legsűrűbb negyedekben, továbbá az, hogy egy év alatt legalább 1 milliárd dollárt hozzon a konyhára, amit a tömegközlekedés korszerűsítésére szánnának. 

A New York Post szerint a befolyt összeg 80 százalékát szánná az állam a busz- és metróhálózat fejlesztésére. A dugódíj nem csak a légszennyezettség és a forgalom visszaszorítása miatt szükséges, de azért is, mert a New York-i tömegközlekedés óriási pénzügyi terhet ró a városra és az államra, és sürgős bevételekre van szükség a metróhálózat felújítására és a rendszer működtetésére. 

A konkrét díjakról még nincs döntés. A kormányzó irodája azt közölte, hogy elektromos díjszedő eszközöket használnak majd, és hétvégén illetve éjszaka olcsóbb tarifákra lehet számítani.

Az amerikai társadalom annyira „autófüggő”, hogy évtizedeken keresztül elképzelhetetlen lett volna, hogy bárhol dugódíjat vezetnek be. Amikor Michael Bloomberg volt New York-i polgármester 2008-ban először megpróbálkozott vele, nem járt sikerrel.

A Quartz azt írja, hogy a taxik, az utasszállító applikációk működtetői és az autókölcsönzők már most februártól kötelesek fizetni egy árba épített dugó-pótdíjat a város legforgalmasabb részein. A minden jáműre érvényes rendszer bevezetésével még jövő év végéig mindenképp várni kell. (Quartz)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.