Szén-dioxid-adót vetett ki 4 tartományra a kanadai kormány

2019 április 1., hétfő 18:47
94

Justin Trudeau kormánya 4 kanadai szövetségi államra, Ontarióra, Új-Brunswickre, Manitobára és Saskatchewanra szén-dioxid-adót vetett ki. Az ottawai kormánynak ez a válaszlépése arra, hogy ezek az államok folyamatosan szembehelyezkednek a központi kormány klímavédelmi lépéseivel, és nem dolgoztak ki saját klímavédelmi tervek a kormány által szabott április 1-jei határidőre.

„Mától nem lehet többé Kanadában bárhol ingyen szennyezni” - kommentálta a Twitteren a lépést Trudeau környezetvédelmi minisztere, Catherine McKenna.

Az adó tonnánként 20 kanadai dollár, azaz kicsit több mint 4300 forint, de évente 10 kanadai dollárral emelkedik, amíg 2022-ben el nem éri az 50 dolláros tonnánkénti értéket.

Hivatalos számítások szerint egyébként Kanada nem fogja tudni teljesíteni a párizsi klímaegyezményben vállalt célját, ami szerint 2030-ra, a 2005-ös szinthez képest 30 százalékkal csökkentenie kellene a szén-dioxid-kibocsátását.

A kormány szerint az adót visszakapják majd az állampolgárok egyéb juttatások és környezetvédelmi intézkedések formájában, a kanadai ellenzéki konzervatívok szerint azonban ez minden idők legrosszabb és legbotrányosabb kanadai adója, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne kelljen befizetni. A közelgő választásokon egyébként a konzervatívok tűnnek esélyesebbnek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt