Szén-dioxid-adót vetett ki 4 tartományra a kanadai kormány

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Justin Trudeau kormánya 4 kanadai szövetségi államra, Ontarióra, Új-Brunswickre, Manitobára és Saskatchewanra szén-dioxid-adót vetett ki. Az ottawai kormánynak ez a válaszlépése arra, hogy ezek az államok folyamatosan szembehelyezkednek a központi kormány klímavédelmi lépéseivel, és nem dolgoztak ki saját klímavédelmi tervek a kormány által szabott április 1-jei határidőre.

„Mától nem lehet többé Kanadában bárhol ingyen szennyezni” - kommentálta a Twitteren a lépést Trudeau környezetvédelmi minisztere, Catherine McKenna.

Az adó tonnánként 20 kanadai dollár, azaz kicsit több mint 4300 forint, de évente 10 kanadai dollárral emelkedik, amíg 2022-ben el nem éri az 50 dolláros tonnánkénti értéket.

Hivatalos számítások szerint egyébként Kanada nem fogja tudni teljesíteni a párizsi klímaegyezményben vállalt célját, ami szerint 2030-ra, a 2005-ös szinthez képest 30 százalékkal csökkentenie kellene a szén-dioxid-kibocsátását.

A kormány szerint az adót visszakapják majd az állampolgárok egyéb juttatások és környezetvédelmi intézkedések formájában, a kanadai ellenzéki konzervatívok szerint azonban ez minden idők legrosszabb és legbotrányosabb kanadai adója, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne kelljen befizetni. A közelgő választásokon egyébként a konzervatívok tűnnek esélyesebbnek. (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.