Miért kellett meghalnia egy ukrán börtönőrnek?

2019 április 2., kedd 14:06
91

"A rózsát még ma le kell szedni. Holnap már mindegy lesz" - kapta SMS-ben az üzenetet 2016. szeptember 16-án tartótisztjeitől Oleg Szmorodinov. Az egykor az orosz hadseregben és a rendőrségnél is szolgált karrierbűnözőt nem sokkal korábban az FSZB, az orosz elhárítás központjától egy ugrásnyira, a moszkvai Vienna Caféban bízta meg két tartótisztje azzal, hogy találja meg Mamcsurt, és még öt másik embert. A neveket egy listán adták át, mindegyik célpont kódnevet is kapott. Mamcsur a rózsát, de akadt boglárka és rozsdás rózsa is a célszemélyek között. Így máris érthetőbb az üzenet: Szmorodinovnak, bár eredetileg azt hitte, hogy csak megfigyelnie kell Mamcsurt, végeznie kellett az ukrán börtönőrrel.

Szmorodinov addigra már kitapasztalta Mamcsur napirendjét. A börtönőr, akiről Szmorodinovnak annyit mondtak a tartótisztjei, hogy "a könyökéig vérben úszik", minden nap hétkor a nejével és a lányával távozott, majd elbiciklizett a munkába, ahonnan minden este "óramű pontossággal" hatkor ért haza. Így nem is volt bonyolult kivégezni. Amikor Mamcsur kilépett a liftből, Szmorodinov a nevén szólatotta, majd beleürített egy tárat. "Nem én voltam, nem vagyok bűnös" - mondta a halálosan megsebbzett börtönőr, majd összeesett.

Szmorodinov pedig hazament Moszkvába. A karrierbűnözőt egykori bandavezére is keményfejűként jellemezte, aki aránytalan kockázatot is vállalt. Hogy nem kémalapanyag, azt talán az is jelzi, hogy mikor megkapta munkája jutalmát, egy új Mercedes kisbuszt, azonnal ki is posztolta a képét a közösségi oldalaira. Járt volna még neki ötezer dollár, amit végül nem kapott meg, mert a gyilkos fegyvert sikerült otthagynia a tetthelyen. Nem is maradt titokban, hogy ő gyilkolt, és el is kapták, amikor pár hónappal a gyilkosság után azt találta ki, hogy születésnapja alkalmából otthonában lepi meg egy ukrán exbarátnőjét.

Michael Schwirtz, a New York Times újságírója Rivnében, a tárgyalásán ismerkedett meg a meglepően beszédes Szmorodinovval. Rajta kívül mást nagyon nem érdekelt a tárgyalás, mint írta, még a három morózus bíró is látványosan unatkozott. "Ukrajnában már az erőszak a norma" -írta. Persze ezen nincs mit csodálni, ha van ország a világon, ahol tudják, mire képes az orosz titkosszolgálat, az Ukrajna. Mégiscsak az orosz titkosszolgálat rohanta le és csatolta el az országtól a Krím-félszigetet, hogy aztán immár ötödik éve tartsa életben a kelet-ukrajnai lázadást, és az eddig már 13 ezer halottat követelő háborút.

A Mamcsuréhoz hasonló gyilkosságok meg olyan mindennapossá váltak, hogy a hírekbe is alig kerülnek be.

Ebben sincs semmi meglepő, Vlagyimir Putyin még 2006-ban, első elnöki duplaciklusában engedélyezte titkosszolgálatainak a célzott gyilkosságokat, vagyis Oroszország ellenségeinek megölését. Azóta jópár átállt kém halt meg egzotikus mérgektől, ez pedig leleplezi a gyilkosságok legfőbb motivációját, a bosszút. Szmorodinov is ezt, a bosszút jelölte meg, mint lehetséges indokot Mamcsur megölésére.

De mégis, mit árthatott Oroszországnak egy nyugat-ukrajnai börtönőr? A kérdés izgatta Schwirtzet is, aki Szmorodinovtól megkapta a hat tételes halállistát is. Némi nyomozás után megtalálta köztük a kapcsot:

2008-ban, amikor Oroszország váratlanul megpróbálta lerohanni Grúziát, mindannyian az országban tartózkodtak.

A grúz-orosz háború rövid volt, és végső soron Oroszország győzelmével zárult. Összességében azonban a sokszoros túlerőben levő orosz haderő leszerepelt - ennek részeként indult el az a hadseregreform, aminek a végén a Krímet megszálló kis zöld emberkék már modern felszerelésben villoghattak. De persze a hatalmas orosz haderő megalázó szereplésére kellett találni valami külső magyarázatot is. Putyin meg is találta, Ukrajnában. Akkoriban hangoztatott vádjai szerint Ukrajna látta el modern légvédelmi fegyverzettel Grúziát, sőt, vádjai szerint valójában személyzetet is adott a fegyverekhez.

Mamcsur és a halállista többi szereplője az orosz titkosszolgálatok szerint ilyen, Grúziában az oroszok ellen titokban harcoló ukrán katona volt. Mamcsur a hivatalos adatok szerint a háború kezdetén valóban Grúziában volt alakulatával, egy Irakot és Afganisztánt is megjárt különleges ezreddel. De Ukrajna tagadja, hogy katonái bármilyen harci cselekményben részt vettek volna. "Emlékszem azokra a napokra, a legfőbb problémám az volt, hogy hogyan vonhatnám ki az embereimet" - mondta Schwirtznek Jurij Jehanurov, aki akkoriban az ország védelmi minisztere volt.

A Kreml mitológiájában azonban fontos szerepe van a vélt ukrán beavatkozásnak, amiről még kedvenc áldokumentarista rendezőjükkel, Arkagyij Mamontovval is filmet készíttettek. Ezt a filmet Schwitzer szerint Mamcsur meggyilkolása előtt egy hónappal újra leadták az orosz tévében.