A kormány 3,9 milliárdot ad Schmidt Mária közalapítványának, hogy csináljon egy Puskás-kiállítást

futball
2019 április 05., 18:51
comments 225

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nagy sikerű Sorsok Háza és több fergeteges emlékév után az ismert fociszakértő, Schmidt Mária közalapítványát találta meg a feladat, hogy majdnem 4 milliárd forintból kiállítást rendezzen Puskás Ferencről a róla elnevezett 190 milliárdos stadionba.

Felső sor (balról): Csányi Sándor MLSZ-elnök, Orbán Viktor és a miniszterelnök családjával is személyes kapcsolatot ápoló Adnan Polat. Alsó sor (jobbról):  Világi Oszkár, a leggazdagabb felvidéki magyar vállalkozó és Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója. Helyszín: a Chelsea stadionja, amiben a londoniak épp 1-0-ra legyőzték a MOL Vidi FC-t az Európa-ligában.
photo_camera Felső sor: Csányi Sándor MLSZ-elnök, Orbán Viktor és Adnan Polat. Alsó sor (jobbról): Világi Oszkár felvidéki magyar vállalkozó és Schmidt Mária. Helyszín: a Chelsea stadionja, ahol legyőzték a MOL Vidi FC-t az Európa-ligában

A kormány „egyetért azzal, hogy a Puskás Aréna részeként megvalósuló Puskás Kiállítási Központot – ideértve az ahhoz szükséges kiállítástervezési, kiállítási eszközök beszerzésére irányuló, valamint belsőépítészeti és kiállításkivitelezési feladatok ellátását is – a Puskás Aréna épületének véglegessé vált építési engedélye és kivitelezési tervei alapján a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány valósítsa meg”.

Erre a feladatra idén 2,4, jövőre 1,5 milliárd adóforintot biztosít a kormány, mármint az aktuális költségvetés szerint.

A helyzet érdekessége, hogy a Puskás-hagyaték nem a Sportmúzeumban vagy más nagy közgyűjteményben, például a Nemzeti Múzeumban van, hanem egy kis Fejér megyei faluban, Felcsúton. Ahogy tavalyi összefoglaló cikkünkben emlékeztettünk: az Aranycsapat számos tagjának őrzik itt emlékeit, Orbán Viktornak ugyanis régi álma, hogy ott legyen a Puskás-zarándokhely. 

Nehéz döntés előtt áll a miniszterelnök: kölcsönadja a neki átadott Puskás-hagyatékot az új stadionjába, vagy maradjon a falujában?

photo_camera Orbán Viktor 2011-ben átveszi Puskás Ferenc özvegyétől Puskás olimpiai aranyérmét Fotó: pfla.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.