97 illegálisan elfogott bálna szabadon engedését tervezi Oroszország

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az orosz hatóságok meghívására Oroszország távol-keleti részébe utazott Jean-Michel Cousteau tengerkutató és szakértőcsapata, hogy segítsenek visszaengedni a szabadba 97 , illegálisan fogságba ejtett bálnát. Az oroszok célja, hogy az állatokat képessé tegyék a szabadban is a túlélésre, mert attól tartanak, a hosszú fogság miatt elszoktak a vad élettől.

A bálnák állapota sem kielégítő, éppen ezért az ügyet széleskörű nemzetközi figyelem kísérte. Oroszországban személyesen Vlagyimir Putyin elnök is többször beszélt a helyzetről, az orosz ügyészség pedig vádat emelt 4 cég ellen, amik a bálnál fogságba ejtéséért felelősek. Az állatokat feltételezhetően kínai vidámparkoknak akarták eladni.

Cousteau-t az orosz Tengermelléki határterület kormányzója fogadta Vlagyivosztokban, és közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az állatok elengedésére valószínűleg nyárig kell majd várni, és orosz tudósok szerint a bálnák rehabilitációja 300 millió rubelbe, azaz kb. 1,3 milliárd forintba kerülhet. A kormányzó elmondta, az akciót az orosz hatóságok szeretnék nemzetközi együttműködésben, a lehető legnyitottabban elvégezni. (AP)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.