Fideszközelbe került a Honvéd is, lassan a teljes NB1-et felvásárolja a NER

futball
2019 április 08., 08:02
comments 96
rbán Viktor miniszterelnök (b) és George F. Hemingway klubtulajdonos a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiájának új utánpótlásközpontjának avatásán 2018. november 22-én
photo_camera rbán Viktor miniszterelnök (b) és George F. Hemingway klubtulajdonos a Budapest Honvéd Magyar Futball Akadémiájának új utánpótlásközpontjának avatásán 2018. november 22-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Hétfő reggel a klub hivatalos honlapján is bejelentették, amiről a sajtóban már múlt héten olvasni lehetett: a Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. megvásárolta a Honvéd Futball Club Kft. 100%-os üzletrészét a Quinex America LLC-től, azaz a Hemingway Group leányvállalatától. 

A vásárló cégcsoport tulajdonosa  az 51 éves szentesi Bozó Zoltán fideszes politikus, aki 2014-ben még a párt szentesi polgármesterjelöltje volt. A vállalat arról lett országosan ismert, hogy ők üzemeltetik a déli határon épített kerítést, amiért öt év alatt 6,5 milliárd forintot kapnak a magyar államtól, de szintén a Metalcom csoport építette ki a jelzőrendszerrel ellátott „okoskerítést” is, sajtóértesülések szerint 18 milliárdért. 

A Reditus a közlemény szerint alig két éves cég, amivel Bozóék célja, hogy „középtávon a hazai private equity piac egyik meghatározó szereplőjévé váljanak”. A társaság „egyaránt végez korai- és növekedési fázisú kockázati tőke befektetéseket, finanszíroz zöldmezős beruházási projekteket, ingatlanfejlesztéseket és akvizíciókat”. 

George F. Hemingway magyar származású amerikai üzletember még 2006-ban vásárolta meg az akkor súlyos anyagi válságban tengődő klubot. Azóta két Magyar Kupát, és egy bajnoki címet nyert a csapattal - utóbbit annak az olasz Marco Rossinak a vezetésével, aki ma a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Hemingway az alapítója az egyik legkorszerűbb utánpótlásképző-központnak, a klubhoz tartozó  a Magyar Futball Akadémiának, amely szintén az új tulajdonoshoz kerül. 

„A vételárat a felek bizalmasan kezelik és nem hozzák nyilvánosságra” - írja a közlemény, de a sajtóban korábban megjelent, hogy 10 millió euró, azaz 3 milliárd forint körüli összeg cserélhetett gazdát. 

„Örömmel tölt el, hogy a munkám eredményeként a Honvéd ismét a magyar labdarúgás egyik legstabilabb hátterű és legsikeresebb klubja lett, méltó régi hírnevéhez. A legbüszkébb mindazonáltal nem is a magyar bajnoki címre vagy a kupagyőzelmekre vagyok, hanem hogy sikereinket jelentős részben a Magyar Futball Akadémián folyó kimagasló szakmai munkára, az ott képzett fiatal magyar játékosokra tudtuk alapozni” – nyilatkozta a bejelentés után George F. Hemingway. Bozó a bejelentés után azt mondta, hogy céljuk az utánpótlásközpont további fejlesztése, a klub anyagi stabilitásának megőrzése.

A Honvéd felvásárlásával gyakorlatilag alig maradt olyan klub a magyar élvonalban, amelyben kormányközeli üzleti köröknek ne lenne döntő befolyásuk. Az egyetlen, a kormánnyal nem kimondottan jó kapcsolatot ápoló klub a belga Robert Duchatelet tulajdonában lévő Újpest FC maradt, de a mindig jólértesült Magyar Nemzet szerint ez sem lesz így örökké: a lap szerint a Videotont jelenleg tulajdonló Garancsi István érkezhet a Megyeri útra, a Videoton pedig a MOL tulajdonába kerülhet.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.