Megháromszorozódott az egyházi fenntartású középiskolák aránya 2010 óta

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Jelentősen megnőtt az elmúlt években az egyházi fenntartású oktatási intézmények száma Magyarországon, derült ki a Magyar Tudományos Akadémia a Közoktatás indikátorrendszere 2017 című kiadványából. Bár az összehasonlításokban szereplő arányokat a 2001-es adatokhoz mérik, a tanulmány kiemeli: 

a növekedés jórészt 2010 és 2015 között ment végbe.

Az MTA adatsora szerint 2001 és 2016 között 

  • az egyházi fenntartású általános iskolák aránya 5 százalékról 15,8 százalékra, 
  • a középiskoláké 8,2-ről 22,8 százalékra emelkedett. 

Ahogy az intézmények száma, úgy a benne tanulóké is hasonlóképpen nőtt:

  • az egyházi intézményekben tanuló iskolások aránya 2001 és 2016 között a háromszorosára emelkedett (4,5-ről 14,7 százalékra). 
  • A középiskolások esetében 2001 és 2016 között az egyházi fenntartású intézményben tanulók aránya jelentősen növekedett: 5,3 százalékról 15,1 százalékra.

Megállapították: 2016-ban a gimnazisták között volt a legmagasabb az egyházi intézményben tanulók aránya, 22,9 százalék.

Az egyházi intézmények száma akkor nőtt, mikor az állami és önkormányzati fenntartóváltások zajlottak, állapította meg a Népszavának a Civil Közoktatási Platform szakértője. Ercse Kriszta szerint 2010 és 2015 között "gazdaságilag annyira kivéreztették az önkormányzatokat, hogy azok kénytelenek voltak új fenntartót találni iskoláiknak." Hozzátette: 

"az egyházi fenntartók mind a mai napig jelentős költségvetési támogatásban részesülnek, arányaiban több pénzt kapnak az államtól, mint az állami iskolák. Mindezért nemcsak az önkormányzatok, de a szülők számára is kívánatosabb az egyházi iskola, egyfajta menekülési útvonalat jelentve a pusztuló állami közoktatásból."

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.