Hódmezővásárhely eladja azt az utat, amely a Lázár János-féle batidai kastélyhoz vezet

Pénteken döntött arról a város közgyűlése, hogy eladja azt az önkormányzati tulajdonú utat, amely a batidai vadászkastélyhoz vezet. A tulajdonosoknak továbbá ki kell fizetnük a szabálytalanul elkerített út használati díját visszamenőleg, írja a Népszava.

Az előterjesztést, az ellenzéki polgármester, Márki-Zay Péter tette, de végül a fideszes képviselők is megszavazták, jóllehet - mint arról a lap ír - felrótták neki, hogy „politikai tőkét akar kovácsolni a vadászkastély ügyéből, amivel Lázáron állna politikai bosszút”. 

A döntéssel a város is profitálhat a batidai kastély felújításából, mondta Márki-Zay a vitában, amelyen egyébként kemény politikai viták folytak a 15 napirendi pont körül. Főként abból lett vita, hogy a fideszes képviselők nem szavazták meg egy nagyobb kerékpárút-építési projekt építését, mert szükségesnek látják újabb tanulmányok elkészítését a Magyar Turisztikai Ügynökség részéről.

„Jogos aggodalom, hogy a projektben mintegy 20 MILLIÓÉRT FOGADOTT SZAKÉRTŐK TANULMÁNYA MIÉRT NEM ELÉG?
MIÉRT RAGASZKODIK A FIDESZ ÉPPEN AZ ORBÁN RÁHELHEZ KÖTHETŐ TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG TANULMÁNYÁHOZ?”

- tette fel a kérdést Márki-Zay Facebookján a közgyűlés után.

A batidai vadászkastélyt azért nevezik „Lázár János-félének”, mert egy ideig nem volt Lázáré a kastély, hanem Lázár János volt tanácsadójáé volt, és Lázár János családtagjainak földjei között fekszik, Lázár János vadászterületének szomszédságában. 

Egészen a tavaszi országgyűlési választásokig tagadta a volt miniszter, hogy köze lenne az épülethez, majd váratlanul megjelent a vagyonnyilatkozatában, hogy 8 százalékos tulajdonrészt szerzett az épületet felhúzó Grosswiese Zrt.-ben. Közben a volt tanácsadó, Kulik Jenő kiszállt a cégből, pedig Lázár szerint „jól megy az üzlet”. (Népszava)