Az első mérés szerint nagyot zuhant Trump népszerűsége

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Három százalékpontot esett Donald Trump népszerűsége az Ipsos közvélemény-kutató a Reuters megbízásából, már a Mueller-jelentés elkészülte után végzett felmérésében a legutóbbi méréshez képest.

Ilyen rövid idővel az események után általában nem érdemes különösebben nagy jelentőséget tulajdonítani a felméréseknek, pláne egy felmérésnek - hagyományosan egy esemény hatása inkább három-négy napon belül mutatható ki a kutatásokban -, de ilyen méretű kilengés erős érzelmi hatásra enged következtetni.

Illetve arra, hogy bár Trumpék próbálták magukhoz ragadni a narratívaalkotást - Barr igazságügyi miniszter bő egy órával a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt tartotta meg húszperces tájékoztatóját, beosztottai pedig már napok óta segítették a Fehér Házat a jelentésben foglaltakra adott válasz kidolgozásában - a közvéleményre nagyobb hatással voltak a szalagcímek, melyek jellemzően arról szóltak, hogyan próbálta eltusolni Trump és stábja azt, hogy milyen gyakran találkoztak orosz közvetítőkkel.

Mueller jelentésének megfogalmazása szerint azt nem lehet bizonyítani, hogy Trump stábja akár csak hallgatólagosan megállapodott volna az orosz kormánnyal a 2016-os amerikai elnökválasztás befolyásolásáról, de aztán majd százötven oldalon át mutatja be, hogyan keresték a kapcsolatot az oroszok Trump stábjával, ami végig, egészen a hatalomátvételig teljesen nyitott is volt erre.

Mueller jelentéséből az is kiderült, hogy a különleges ügyész megítélése szerint sok esetben csak beosztottai parancsmegtagadása mentette meg Trumpot attól, hogy büntetőjogi értelemben akadályozza az igazságszolgáltatást. (Via Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.