Zelenszkij megnyerte az ukrán elnökválasztást

Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A vasárnap esti exit poll szerint Volodimir Zelenszkij humorista-politikus nagy fölénnyel nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját. A felmérés szerint a szavazatok 73 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, Petro Porosenko 25 százalékot kapott. A Zelenszkij-kampányközpontban ünnepi a hangulat a beszámolók szerint,

Petro Porosenko pedig elismerte a vereséget.

Maga Zelenszkij azt mondta támogatóinak: Soha nem okozok csalódást nektek!, illetve azt:

„Ugyan még nem vagyok elnök, de ukrán állampolgárként azt üzenem minden posztszovjet országnak: nézzetek meg minket, bármi lehetséges!”

Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A 41 éves Zelenszkij évek óta játszott elnököt tévés komédiákban, többek között azzal viccelődött, hogy Porosenko azért akar megint elnök lenni, hogy ne kelljen börtönbe mennie. Aztán beszállt a politikába, nyugatos üzenetekkel, NATO- és EU-csatlakozást ígérve, és főleg korrupcióellenes szlogenekkel - karrierjéről részletesen is írtunk.

Az elnökválasztás első fordulójában közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő elnök, Porosenko - azóta pedig többek között volt egy stadionban rendezett vita, amit ugyan maga Zelenszkij javasolt, de mivel nem tudtak megegyezni az időpontban, ezért nem ment el, Porosenko egyedül válaszolt a kérdésekre. A választás előtti pénteken aztán mégis megtartották a vitát, több tízezer néző előtt.

A Politico elemzése szerint a döntő pillanat az volt, amikor a szavazók elhitték, hogy a tévéből jól ismert figura tényleg megnyerheti a választást. Porosenko erre már nem tudott reagálni. Az viszont nagy kérdés, hogy az elnöki poszttal mit kezd majd Zelenszkij, mert oda már nem lesznek elegek a viccek. Lesz egy kemény ellenzéke, és az ország sorsára közben továbbra is döntő hatással vannak az oligarchák, és persze Oroszország is.