Zelenszkij megnyerte az ukrán elnökválasztást

2019 április 21., vasárnap 17:18
402
Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A vasárnap esti exit poll szerint Volodimir Zelenszkij humorista-politikus nagy fölénnyel nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját. A felmérés szerint a szavazatok 73 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, Petro Porosenko 25 százalékot kapott. A Zelenszkij-kampányközpontban ünnepi a hangulat a beszámolók szerint,

Petro Porosenko pedig elismerte a vereséget.

Maga Zelenszkij azt mondta támogatóinak: Soha nem okozok csalódást nektek!, illetve azt:

„Ugyan még nem vagyok elnök, de ukrán állampolgárként azt üzenem minden posztszovjet országnak: nézzetek meg minket, bármi lehetséges!”

Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A 41 éves Zelenszkij évek óta játszott elnököt tévés komédiákban, többek között azzal viccelődött, hogy Porosenko azért akar megint elnök lenni, hogy ne kelljen börtönbe mennie. Aztán beszállt a politikába, nyugatos üzenetekkel, NATO- és EU-csatlakozást ígérve, és főleg korrupcióellenes szlogenekkel - karrierjéről részletesen is írtunk.

Az elnökválasztás első fordulójában közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő elnök, Porosenko - azóta pedig többek között volt egy stadionban rendezett vita, amit ugyan maga Zelenszkij javasolt, de mivel nem tudtak megegyezni az időpontban, ezért nem ment el, Porosenko egyedül válaszolt a kérdésekre. A választás előtti pénteken aztán mégis megtartották a vitát, több tízezer néző előtt.

A Politico elemzése szerint a döntő pillanat az volt, amikor a szavazók elhitték, hogy a tévéből jól ismert figura tényleg megnyerheti a választást. Porosenko erre már nem tudott reagálni. Az viszont nagy kérdés, hogy az elnöki poszttal mit kezd majd Zelenszkij, mert oda már nem lesznek elegek a viccek. Lesz egy kemény ellenzéke, és az ország sorsára közben továbbra is döntő hatással vannak az oligarchák, és persze Oroszország is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt