Zelenszkij megnyerte az ukrán elnökválasztást

külföld
2019 április 21., 17:18
comments 393
photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A vasárnap esti exit poll szerint Volodimir Zelenszkij humorista-politikus nagy fölénnyel nyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját. A felmérés szerint a szavazatok 73 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, Petro Porosenko 25 százalékot kapott. A Zelenszkij-kampányközpontban ünnepi a hangulat a beszámolók szerint,

Petro Porosenko pedig elismerte a vereséget.

Maga Zelenszkij azt mondta támogatóinak: Soha nem okozok csalódást nektek!, illetve azt:

„Ugyan még nem vagyok elnök, de ukrán állampolgárként azt üzenem minden posztszovjet országnak: nézzetek meg minket, bármi lehetséges!”

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A 41 éves Zelenszkij évek óta játszott elnököt tévés komédiákban, többek között azzal viccelődött, hogy Porosenko azért akar megint elnök lenni, hogy ne kelljen börtönbe mennie. Aztán beszállt a politikába, nyugatos üzenetekkel, NATO- és EU-csatlakozást ígérve, és főleg korrupcióellenes szlogenekkel - karrierjéről részletesen is írtunk.

Az elnökválasztás első fordulójában közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a hivatalban lévő elnök, Porosenko - azóta pedig többek között volt egy stadionban rendezett vita, amit ugyan maga Zelenszkij javasolt, de mivel nem tudtak megegyezni az időpontban, ezért nem ment el, Porosenko egyedül válaszolt a kérdésekre. A választás előtti pénteken aztán mégis megtartották a vitát, több tízezer néző előtt.

A Politico elemzése szerint a döntő pillanat az volt, amikor a szavazók elhitték, hogy a tévéből jól ismert figura tényleg megnyerheti a választást. Porosenko erre már nem tudott reagálni. Az viszont nagy kérdés, hogy az elnöki poszttal mit kezd majd Zelenszkij, mert oda már nem lesznek elegek a viccek. Lesz egy kemény ellenzéke, és az ország sorsára közben továbbra is döntő hatással vannak az oligarchák, és persze Oroszország is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.