Csak az egyik jelölt ment el a kijevi stadionba szervezett elnökjelölti vitára

külföld
2019 április 14., 14:48
comments 98

Elmaradt az ukrán elnökjelöltek vitája vasárnap. A választás második fordulójába bejutott két jelölt közül csak Petro Porosenko, hivatalban lévő elnök jelent meg a kijevi futballstadionban, ahonnan az eszmecserét a tévék élőben közvetítették volna. Így is több ezer ember nézte végig a helyszínen, ahogy Porosenko 45 percen át válaszol az újságírók kérdéseire.

A választás első fordulóját Vologyimir Zelenszkij nyerte, a szavazatok 30 százalékával, Porosenko 16 százalékkal lett második. Porosenko dúsgazdag üzletemberből lett politikus, többször is volt miniszter, mielőtt 2014-ben oroszellenes jelszavakkal megnyerte az elnökválasztást. Zelenszkij humorista, producer, aki egy tévésorozatban az ukrán elnököt alakítja, és a műsort valósággá igyekszik változtatni. Itt írtunk róla részletesen.

Az első forduló után a vitát Zelenszkij javasolta. Ő találta ki, hogy a kijevi olimpiai stadionban tartsák (itt rendezték tavaly a BL-döntőt is), élőben közvetítsék a tévék, és a vita előtt mindketten essenek át egy drog- és alkoholteszten. 

Porosenko belement az összes feltételbe, vérmintát is adott (negatív lett), egyetlen dolgon kívánt módosítani: április 14-én akart vitázni, és nem a kihívója által megjelölt 19-én (a választás 21-én lesz). 

Porosenko egyedül vitázik.
photo_camera Porosenko egyedül vitázik. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Zelenszkij nem engedett az időpontban, és nem jelent meg a vasárnapi eseményen, így az Porosenko egyszemélyes műsorává vált. Porosenko ugyanakkor azt is mondta, hogy bármelyik nap készen áll egy igazi vitára.

Zelenszkij legfontosabb kampánytémája az, hogy Porosenko korrupt, és az egész elitet el kell takarítani, hogy Ukrajnára jó világ köszöntsön. Porosenko pedig azzal kampányol, hogy Zelenszkijnek nincs fogalma semmiről, ezért sem mer igazából vitatkozni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.