Ukrajnában találtak meg egy Franciaországban ellopott Paul Signac-festményt

MŰVÉSZET
2019 április 23., 16:10
comments 30

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták, és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő festményét, amit tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából loptak el.

photo_camera Fotó: Szergej Szupinkszkij/AFP

„A közeljövőben visszaadhatjuk a múzeumnak a festményt” – mondta Arszen Avakov ukrán belügyminiszter, amikor a francia nagykövet, Isabelle Dumont társaságában bemutatta Signac Rochelle kikötője című festményét, aminek az értékét a szakértők 1,5 millió euróra becsülik.

Az 1915-ben készült olajképet tavaly lopták el Nancy Szépművészeti Múzeumából. Az elkövetők mind ukránok voltak, letartóztatták őket – közölte Szerhij Knyazjev rendőrfőnök. A festményt egy kijevi lakásban találták meg, az egyik elkövetőé lehet, őt egy ékszerész meggyilkolásával is vádolják.

Szerhij Tyihonov, a rendőrség egy másik illetékese azt mondta, a festmény utáni nyomozás során több másik műalkotást is találtak.

Knyazjev szerint az ukrán hatóságok együttműködtek az osztrák kollégáikkal a bűnbanda felgöngyölítésében, ami Bécsben ellopta egy másik impresszionista festő, Auguste Renoir egyik festményét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.