Egymilliárd dolláros bevételkiesésnél tart a Boeing

külföld
2019 április 24., 19:19
comments 69

Az amerikai repülőgépgyártó első negyedéves pénzügyi jelentése szerint nem tudják megmondani, hogy a 737 Max 8-as modelljük biztonsági válsága végül hogyan fogja befolyásolni a vállalat bevételeit, írja a BBC

Mivel egyelőre rengeteg a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a gépek mikor repülhetnek ismét, végül arra jutottak, hogy nem tudnak előrejelzést adni az idén várható bevételeikről. A 737-es gépek elmaradt átadása máris egymilliárd dolláros bevételkiesést jelent a cég számára. 

photo_camera Fotó: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Márciusban zuhant le az Ethiopian Airlines Max 8-asa, öt hónappal azután, hogy egy másik Max 8-as is lezuhant. A második eset után világszerte kezdték el légitársaságok, illetve a légi közlekedést ellenőrző hatóságok leállítani a modellek használatát. 

A Boeing jelenleg átmenetileg havi 52 példányról 42-re csökkentette a 737-esek gyártását. A vállalat egyelőre nem küldött el alkalmazottakat, és a beszállítóktól érkező megrendeléseket is fenntartják, annak ellenére, hogy eddig mintegy 50 megrendelést mondtak náluk vissza. 

A vállalat vezetősége mindenesetre bízik benne, hogy a biztonsági rendszer szoftverfrissítése kiküszöbölte azokat a robotpilótában jelentkező hibákat, melyek a tragédiákhoz vezethettek. A frissített szoftverekkel már megkezdődtek a tesztrepülések. 

A Boeing negyedéves jelentése szerint amúgy a 787-es gyártásának mértékét sikerült növelnie a cégnek, de így is visszaesés volt a bevételekben: 11,8 milliárd dollárt kerestek, szemben az egy évvel korábbi 12,9 milliárddal. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.