Észak-Korea kifizettetné annak az amerikai fogolynak a kezelését, akit olyan állapotban engedtek el, hogy pár nappal a hazaszállítása után meghalt

külföld
2019 április 25., 17:45

Észak-Korea kétmillió dollárt követel az Egyesült Államoktól annak az amerikai diáknak a kórház kezeléséért, akit  egy szállodai propagandaplakát ellopása miatt fogolyként tartottak fogva az országban, majd pár nappal azután, hogy 2017-ben kómában fekve hazaengedték, meghalt.

Otto Warmbiert a bíróság elé vezetik Észak-Koreában.
photo_camera Otto Warmbiert a bíróság elé vezetik Észak-Koreában. Fotó: Lu Rui/NurPhoto

Washington Post szerint a számlát még azelőtt nyújtották be az észak-koreai külügyminisztérium tisztségviselői, hogy az amerikai diákot hazaszállították az Egyesült Államokba. Ugyanakkor ezt eddig sem az Egyesült Államok, sem Észak-Korea tisztségviselői nem hozták nyilvánosságra.

A Washington Post úgy tudja, hogy a Warmbier hazaszállítására Phenjanba küldött különmegbízott, Joseph Yun Donald Trump jóváhagyásával megállapodást írt alá az orvosi számlák kifizetéséről. A CNN szerint azt nem tudni, hogy valamennyit utalt-e az amerikai kormány. Yun a csatornának nem tudta megerősíteni a számláról szóló értesüléseket, mert diplomáciai tárgyalásokról van szó. A Fehér Ház pedig azzal utasította vissza a reakciót, hogy „nem kommentálunk túsztárgyalásokat, ezek ezért voltak eddig sikeresek a jelenlegi kormányzat idején”.

Az ohiói Otto Warmbier a virginiai műegyetem hallgatójaként osztálykiránduláson vett részt Észak-Koreában 2016-ban, amikor letartóztatták, mert január elsején a szálloda faláról leszedett magának egy propagandaplakátot. Ezért 2016 márciusában egy phenjani bíróságon államellenes ellenséges cselekedetért 15 évi kényszermunkára ítélték. 

Otto Warmbier elsírja magát az ítélethirdetésen
photo_camera Otto Warmbier elsírja magát az ítélethirdetésen Fotó: KCNA/AFP

Az ítélethirdetés után a férfi kómába esett, majd 15 hónapon keresztül őrizték ebben, és erről az Egyesült Államok tisztségviselőit sem értesítették. Mindez akkor derült ki, amikor 2017 júniusában - hosszas diplomáciai egyeztetések után - az amerikai külügyminisztérium tisztségviselője egy orvos társaságában megérkezett az észak-koreai fővárosba, és elvitték őket abba a kórházba, ahol külföldieket kezelnek. Otto Warmbiert hazaszállították, ahol néhány napon belül meghalt. Az orvosi vélemény szerint agykárosodásai voltak. 

Donald Trump elnököt az idén februárban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartott csúcstalálkozóján Vietnamban megkérdezték az újságírók a Warmbier-esetről, mire az elnök azt válaszolta: szerinte Kim Dzsong Un nem tudott az amerikai diák ügyéről. „Ő azt mondta nekem, hogy nem tudott róla, én pedig elhiszem ezt neki” - magyarázkodott Trump Hanoiban. (CNN/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.