Macron Magyarországot is kizárná a schengeni övezetből

Újra kell szervezni az európai menekültpolitikát és az európai határvédelmi rendszert, Schengent, mert nem működik – mondta Emmanuel Macron az Euractiv szerint a csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amin arról is beszélt, hogy a sárgamellényes tüntetők kezdeti követelései szerinte is jogosak voltak.

A HVG szemléje szerint a francia elnök azt mondta, a két dolog párban jár, így azok az országok, amik nem veszik ki a részüket a közös menekültpolitikából, Schengennek sem lehetnek a részei. Azt is elismételte, olyan Európára van szükség, „ahol a felelősség a szolidaritással párosul”.

Nem ez az első eset, Macron tavaly ősszel Salzburgban azt mondta, nem látja szívesen a schengeni övezetben a V4-ek, amik élvezik ugyan a rendszer előnyeit, de visszautasítják, hogy kivegyék a részüket a menekültek ellátásából.

Fotó: Ludovic Marin/AFP

A schengeni határőrizeti rendszer a személyek szabad áramlását teszi lehetővé 22 EU-tag között. A 2015-ös menekültválság óta több ország átmenetileg felfüggesztette ezt a migráció miatt, Ausztria például nemrég jelentette be, hogy még mindig fenntartja a határőrizetet a magyar határon. (HVG)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.