Macron Magyarországot is kizárná a schengeni övezetből

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Újra kell szervezni az európai menekültpolitikát és az európai határvédelmi rendszert, Schengent, mert nem működik – mondta Emmanuel Macron az Euractiv szerint a csütörtök esti sajtótájékoztatóján, amin arról is beszélt, hogy a sárgamellényes tüntetők kezdeti követelései szerinte is jogosak voltak.

A HVG szemléje szerint a francia elnök azt mondta, a két dolog párban jár, így azok az országok, amik nem veszik ki a részüket a közös menekültpolitikából, Schengennek sem lehetnek a részei. Azt is elismételte, olyan Európára van szükség, „ahol a felelősség a szolidaritással párosul”.

Nem ez az első eset, Macron tavaly ősszel Salzburgban azt mondta, nem látja szívesen a schengeni övezetben a V4-ek, amik élvezik ugyan a rendszer előnyeit, de visszautasítják, hogy kivegyék a részüket a menekültek ellátásából.

Fotó: Ludovic Marin/AFP

A schengeni határőrizeti rendszer a személyek szabad áramlását teszi lehetővé 22 EU-tag között. A 2015-ös menekültválság óta több ország átmenetileg felfüggesztette ezt a migráció miatt, Ausztria például nemrég jelentette be, hogy még mindig fenntartja a határőrizetet a magyar határon. (HVG)