Az Amazon olyan automata rendszerrel méri a raktárosai teljesítményét, ami maga megírja a figyelmeztetéseket majd a felmondólevelet is

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A Verge remek oknyomozó cikkéből derült ki, hogy az Amazon webáruház egy olyan, teljesen automatizált rendszerrel méri a raktári dolgozóinak teljesítményét, ami nemcsak folyamatosan rögzíti és elemzi a munkával töltött idejük minden egyes másodpercét, de emellett emberi beavatkozás nélkül generál először írásos figyelmezetéseket az alulteljesítőknek, majd ő fogalmazza meg és küldi el a felmondólevelet is.

A cikkből kiderül, hogy a 125 ezer raktárost foglalkoztató Amazon évi tízezres nagyságrendben rúghat ki munkavállalókat “termelékenységi okokra” hivatkozva, mután egy munkaügyi per iratanyagához csatolt levélből az derült ki, hogy a 75 amerikai raktárbázisuk egyikén egy év leforgása alatt 300 raktári munkást - az ottani teljes munkaerő több, mint tizedét - rúgták ki a robotfelügyelők. 

A cég azzal tudott csak védekezni, hogy bár mindez igaz, kirúgás esetén egy élő embernek is le kell azért okéznia az automata hajcsár által megírt felmondólevelet. De még védekezésként sem állítottak olyat, hogy lett volna akár egyetlen olyan eset, amikor az emberi főnök felülbírálta volna a gépet.

A rendszer különösen háklis a nem munkával töltött másodpercekre. Több munkás panaszkodott arra, hogy szó szerint nem mernek vécére menni munkaidőben, nehogy túl sok nem munkával töltött percet szedjenek össze. Volt olyan raktárbázis, ahol az embertelen munkakörülmények miatt sztrájkba is léptek az alkalmazottak, akiknek nem adtak időt a rövid napi imájukhoz sem.

Az Amazon raktárosai arra panaszkodnak, hogy robotnak érzik magukat, mivel a munkájuk minden pillanatát robotok figyelik és puszta számadatok alapján büntetik és rúgják ki őket.

Az Amazon nem véletlenül foglalkozik ennyit a hatékony raktári munkával. A feszített árversenyben a szuper- és hipermarketláncok nyeresége is lényegében az ügyes logisztikából származik, mert maguk a beszerzési árak mindenkinél igen hasonlóak. Az Amazon sikerének és alacsony árainak is az az egyik titka, hogy igen hatékonyak a raktáraik, ők például csak egész raklapnyi mennyiségben rendelnek meg bármilyen árut, ami gyorsítja, egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi a raktározást és elosztást. Az sem véletlen, hogy az iparágban az Amazon építette fel az első, teljesen automata raktárakat. Az Amazon példája is azt mutatja, hogy az élő emberek csak elcseszni képesek a tökéletes logisztikát, de eszerint még mindig vannak elég olcsók ahhoz, hogy ne teljesen cseréljék le őket automatákra.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.