Most, hogy a fél világ a Jackasst utánozza, jobb, ha észben tartjuk: a sorozat több szereplője is tönkrement

baleset
2019 április 29., 08:28
comments 207

Az előző évtizedben, az internet Youtube és Facebook előtti hőskorának idején óriási dobás volt az MTV-től, hogy teret adott a Jackassnek, azaz néhány deszkásnak és kaszkadőrnek, akik rövid videókon nevetséges módon összevissza törték magukat.

link Forrás

Az ötlet onnan jött, hogy Johnny Knoxville színész – akit a csapat vezetőjének szokás tartani – Hunter S. Thompson előtt tisztelegve önvédelmi fegyvereket tesztelt saját magán, és ez nagyon megtetszett a zenecsatornának is. A 2000. októbertől 2002. februárig futó sorozat világhírűvé tette a szereplőket, így jött még három mozifilm és több spin-off, például a Wildboyz és a Viva la Bam.

Pedig ha jobban belegondolunk, ezek csak továbbfejlesztett bohóctréfák voltak: valaki egy nagyot esik, jól beüti a fejét, és rajta/vele röhög mindenki. De a Youtube előtti korszakban ilyesmit máshol nem lehetett rendszeresen látni.

Én akkoriban 12-13 éves voltam, és suli után a haverokkal rendszeresen kijártunk a Városligetbe a magunk szerény módján tisztelegni a hőseink előtt. Ez nagyjából annyiból állt, hogy félokostelefonokkal kb. 100 pixel széles videókra vettük, ahogy egymást belökdössük a bokorba. De a világban sok kortársunk volt, akik jóval messzebb mentek, például száguldó autók szélvédőire ugráltak. Többen meg is haltak.

Johnny Knoxville jet-skivel ugrat a Jackass 3D-ben
photo_camera Johnny Knoxville jet-skivel ugrat a Jackass 3D-ben Fotó: Photo12

Az utolsó Jackass-film 2010-ben jött ki – ha nem számítjuk a 2013-as Bad Grandpát –, de azóta többször is felmerült, hogy jöhet a folytatás, ami az utóbbi években leginkább azért nem valósult meg, mert a negyvenes éveiket taposó szereplőkegyszerűen tönkrementek.

A legtöbben igyekeznek radar alatt maradni, Chris Pontius, Wee Man, Brandon DiCamillo, Preston Lacy és Dave England sokkal visszafogottabb, mint annak idején. Mások viszont súlyos árat fizettek a sorozatért.

Ryan Dunn a második film forgatásakor életveszélyesen megsérült, ami után depressziós lett, minden kapcsolatot megszakított a barátaival, és csak évekkel később, a Jackass 3D forgatására tért vissza. Egy évvel később, 2011-ben részegen vezette a Porsche 911-ét, balesetet okozott, és az anyósülésen utazó barátjával együtt meghalt.

A több műsorban is foglalkoztatott Steve-O-t, aki a legfájdalmasabb, legundorítóbb mutatványokért felelt, a folytonos ivászatai és kezelhetetlensége miatt kirúgta az MTV. A bipoláris férfi később pszichiátriára került, miután már öngyilkossággal fenyegetőzött. Mostanra tiszta, de azt mondta, az agya tönkrement attól, hogy töméntelen mennyiségben tolt mindenféle erős kábítószert (kokain, PCP, ketamin).

A többieknél fiatalabb Raab Himself alkohol-, kábítószer- és gyógyszerfüggő lett, egy idő után csak otthon ült depressziósan, és az öngyilkosságon gondolkodott. Már a második film előtt kiszállt, és elvileg egy évtizede józan.

Ehren McGhehey azt mondta, a rengeteg sérülése miatt 25 műtéte volt, köztük 9 térd- és három hátoperáció.

Johnny Knoxville, Bam Marjera és a rendező, Jeff Tremaine a Jackass 3D berlini premierjén 2010. október 25-én.
photo_camera Johnny Knoxville, Bam Margera és a rendező, Jeff Tremaine a Jackass 3D berlini premierjén 2010. október 25-én. Fotó: Johannes Eisele/AFP

Bam Margera a Jackass óta súlyos alkoholista, már többször bevonult rövid időre rehabra, az elhízott egykori deszkás idén év elején viszont már arról posztolt az Instagramra, hogy tör-zúz a házban, és a feleségével üvöltözik, így pár napra elmegyógyintézetbe került. A többiek azt mondták, akkor lesz új film, ha ő is összeszedi magát. (A nagybátyját, a Jackassben is felbukkanó Don Vitót 2007-ben szexuális zaklatásért elítélték, mert egy autogramosztáson két kiskorú lányt zaklatott, ezután depressziós lett. A kórosan elhízott, alkoholista férfi pár év múlva, 59 évesen meghalt.)

Johnny Knoxville egész jól megúszta, azóta is színészkedik, bár a Nitro Circusban úgy felsértette a faszát, hogy 3 és fél éven át napi kétszer katétereznie kellett magát, hogy ne hegesedjen a húgycsöve.

Nem csoda, hogy a sztárok az utóbbi években inkább csak az arcukat adták a mutatványokhoz, a szenvedést inkább a követőikre bízzák:

link Forrás

De így is lehet, hogy mégis lesz Jackass 4, mivel Johnny Knoxville tavaly azt mondta, rengeteg ötlete van még, a múlt héten pedig posztolt egy fotót, amin a stáb nagyjával együtt vacsorázott.

Az persze jó kérdés, hogy a youtuber/influenszer-korszakban van-e még erre igény, tekintve, hogy ma már gyerekek (és felnőttek) ezrei adnak fel egymásnak olyan kihívásokat, hogy egyenek a kamera előtt egy kanál erős paprikát, pofozzák fel magukat, vagy csak csöngessenek be másokhoz. A Youtube igyekszik is megfékezni a legveszélyesebb kihívásokat, több-kevesebb sikerrel.

link Forrás

De mivel a legutóbbi Jackass-film 2010-ben 20 millió dolláros költséggel ért el 170 milliós bevételt – sőt még a Bad Grandpa is csinált 15-ből 152 milliót –, valószínűleg még sokáig lesznek olyanok, akik nem engedik el a történetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.