Bevallotta a volt CIA-s, hogy Kínának kémkedett

külföld
2019 május 02., 04:22
comments 23
photo_camera A kép jobb szélén álló kék nyakkendős férfi a hongkongi média szerint a kínai hírszerzés által beszervezett egykori CIA-ügynök, Jerry Chun Shing Lee. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Beismerő vallomást tett Jerry Chun Shing Lee, aki az amerikai hatóságok vádjai szerint Kínának kémkedett. Az 54 éves Lee 2007-ig a CIA ügynöke volt. Miután otthagyta a céget, Hongkongba költözött, ahol a kínai hírszerzés beszervezte.

A gyanú szerint Lee az amerikaiak kínai kémhálózatáról adott át adatokat Kínának. 2010-12 között a kínai kémelhárítás gyakorlatilag felszámolta a CIA kínai hálózatát, legalább húsz, az amerikaiaknak dolgozó ügynököt kivégeztek - volt olyan is, akit hivatala udvarán, kollégái szeme láttára.

Az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint Lee beismerő vallomásában elismerte, hogy nemzetbiztonsági értesüléseket adott át egy idegen kormánynak. A tájékoztatás szerint a kínai hírszerzők 2010-ben szervezték be Lee-t, akinek pénzt ajánlottak, illetve azt, hogy élete végéig godnoskodni fognak róla. A vád szerint 2010-13 között több százezer dollárt utaltak a számlájára. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.