Zelenszkij: Már csak a határ közös Ukrajnában és Oroszországban

külföld
2019 május 02., 14:21
comments 99

Azokból a közös dolgokból, amik Vlagyimir Putyin szerint összekötik Ukrajnát és Oroszországot, mostanra csak a közös államhatár maradt meg – ezt válaszolta Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán államfő az orosz elnök pár napja tett kijelentésére.

Putyin hétfőn Moszkvában újságíróknak azt mondta, az orosz és az ukrán a kulturális és a nyelvi sajátosságok ellenére valójában egy nép, és sok bennük a közös.

Az orosz és az ukrán politikai vezetők között amiatt indult üzengetés, hogy Putyin rendeletben könnyítette meg az orosz állampolgárság megszerzését előbb a Donyec-medencei szakadár területen élőknek, majd egy újabb rendeletben kiterjesztette ezt további ukrán állampolgárokra.

„Sokáig gondolkodtam azon, mi az a sok közös, ami bennünk van. A valóság az, hogy ma, a Krím elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió után csak egy közös maradt, az államhatár”

– írta Zelenszkij a Facebookon. 

Azt írta, Oroszországnak vissza kell adnia az ellenőrzést Ukrajnának az államhatár „minden egyes millimétere” fölött. „Csak ezután keresgélhetjük tovább, hogy mi bennünk a közös” – mondta.

Szerinte az orosz vezetés legutóbbi intézkedései nem segítették elő a két ország közti kapcsolatok javulását. „A kőolajtermékek exportjának tilalma, az útlevél-kibocsájtó helyek megnyitása a megszállt területen élőknek, ukránok fogságban tartása egy jottányit sem hozza közelebb a kapcsolatok rendezését országaink között. Testvérinek pedig az ilyen kapcsolatokat egyáltalán nem lehet nevezni” – írta Zelenszkij.

Egy orosz tévécsatorna újra sugározni kezdett egy 2011-ben felvett műsort, aminek ő volt a műsorvezetője. „Emlékeztetni szeretnék arra, hogy éppen a tévéshow-kban való részvétel tett ismertté engem Ukrajnában, és végső soron segített ahhoz, hogy az ország megválasztott elnöke legyek. Ennek a show-nak a sugárzása, amit sok évvel ezelőtt forgattak, szerintem furcsán veszi ki magát, nincsenek ugyanis arra irányuló ambícióim, hogy politikai karriert csináljak Oroszországban” – írta Zelenszkij. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.