Putyin: Ha Ukrajna állampolgárságot ad az oroszoknak, Oroszország meg az ukránoknak, közös állampolgárságunk lesz

külföld
2019 április 29., 14:46
comments 90

Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak nyilatkozva hétfőn Moszkvában felvetette az orosz-ukrán közös állampolgárság lehetőségét.

„Tényleg? Valóban ezt mondta? Nagyon jó . Ez arra utal, hogy valószínűleg meg fogunk állapodni” – mondta Putyin arra reagálva, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a hétvégén a Facebookon arról írt, ukrán útlevelet adna a Putyin rendszere elől menekülő ellenzéki oroszoknak. Putyin azt mondta:

„Ha ők állampolgárságot adnak az oroszoknak Ukrajnában, mi pedig az ukránoknak Oroszországban, akkor elég gyorsan közös nevezőre és a kívánt eredményre jutunk. Közös állampolgárságunk lesz.”

Megint elmondta, hogy szerinte az orosz és az ukrán, a kulturális és a nyelvi sajátosságok ellenére egy nép. „Sok bennünk a közös. Ha egységes lesz az állampolgárságunk, attól csak nyernek az oroszok és az ukránok” – mondta.

Azt tanácsolta Zelenszkijnek, hogy Miheil Szaakasvili volt grúz elnök és odesszai kormányzó ukrán állampolgárságának helyreállatásával kezdje az emberi jogok védelmezését.

„Ami a szabadságjogokat illeti, ebben az értelemben nem is Oroszországgal vagy az oroszokkal kell kezdenie, hanem – tegyük fel – a grúzokkal vagy a volt grúzokkal. Például igazságos lenne visszaadni az ukrán útlevelet egy olyan embernek, aki korábban grúz volt, és most ukránnak tartja magát. Szaakasvili Miheil Nyikolajevicsre gondolok” – mondta az orosz vezető.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Moszkva mindent „gondosan rögzít, és figyelembe vesz” Zelenszkijnek az ukránok számára kilátásába helyezett orosz útlevélosztásra és a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére vonatkozó álláspontjával kapcsolatban. Peszkov szerint Putyin a szombati pekingi sajtótájékoztatóján világosan kifejtette álláspontját az orosz-ukrán párbeszéd alapjairól.

A szóvivő szerint nem vezet majd zűrzavarhoz, ha a Kijev ellenőrzése alól kikerült délkelet-ukrajnai területek lakói orosz állampolgársághoz jutnak anélkül, hogy feladnák az ukránt. Felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan ukrán állampolgárok, akik lengyel vagy magyar útlevéllel is rendelkeznek. „Most választottak új elnököt maguknak és az sem vezetett zűrzavarhoz” – mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy Oroszországnak fognak-e adót fizetni a Donyec-medencében élő orosz állampolgárok, szerinte a részletek kidolgozásával a szakminisztériumok foglalkoznak.

Az oroszországi Rosztov megyében, Novosahtyinszkban egyébként kedden megnyílt az útlevélközpont, ami orosz okmányokkal fogja ellátni a délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki „népköztársaság” lakosait. Az orosz belügyminisztérium szerint a donyeckiek igényeinek kielégítésére hamarosan hasonló intézmény nyílik.

Oroszországban szerdán jelent meg az a rendeletet, ami humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását. A kérelmeiket az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek 3 hónapon belül el kell bírálniuk, és az igénylőknek nem kell lemondaniuk ukrán állampolgárságukról.

Putyin szombaton Pekingben közölte: Oroszország a két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság”, Donyeck és Luhanszk lakóinak könnyítené meg az állampolgárság megszerzését, de a két ország közötti kapcsolatok javításának lehetséges jeleként felvetette azt is, hogy találkozzon Zelenszkijjel, hogy megvitassák, hogyan vessenek véget Kijev konfliktusának az oroszbarát szakadárokkal Ukrajna délkeleti részén. De Putyin felidézte, az új ukrán elnök a választási kampányban közölte: nem hajlandó amnesztiában részesíteni a konfliktus részvevőit, és nem kíván különleges statust biztosítani a Donyec-medencének, pedig mindkét pont kulcseleme a 2015-ös minszki megállapodásoknak.

Zelenszkij listát küldene a korrupt hivatalnokokról Putyinnak

Zelenszkij a vasárnapi válaszában azt tanácsolta az orosz hatóságukat, ne vesztegessék az idejüket azzal, hogy orosz útlevél beszerzésére próbálják „csábítani” az ukránokat, akik szerinte szabad emberek, és jól tudják, mennyit ér az ilyen irat. Felajánlotta, hogy elküldi Putyinnak az Ukrajnából menekülni készülő korrupt hivatalnokok listáját.

Egyúttal – a posztszovjet térség mintademokráciájaként pozicionálva Ukrajnát – azt írta, hogy hazája küldetésének része lesz, hogy „védelmet, menedéket és ukrán állampolgárságot biztosítson mindenkinek, aki hajlandó harcolni a szabadságért”, többek között az oroszok szabadságáért.

A megválasztott ukrán államfő visszautasította az Ukrajnával szembeni fenyegetéseket meg a katonai és gazdasági nyomásgyakorlást, mert szerinte nem ez a legjobb út a tűzszünethez és a minszki folyamat útjában álló akadályok elhárítása felé. Zelenszkij megint kifejezte a tárgyalások iránti készségét a normandiai formátum keretében. Reméli, a német és francia részvétellel megtartandó találkozón Oroszország „demonstrálja készségét” a konfliktus enyhítésére, amit szerinte Moszkvának konkrét lépéssel, a két ország közti, „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie.

Zelenszkij kész megvitatni Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit, de a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek (a Donyec-medence és a Krím félszigetet) megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.