Marine Le Pen meghívta a Fideszt a szélsőjobboldali EP-frakcióba

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Heinz Christian Strache, Marine Le Pen és Matteo SalviniFotó: Giuseppe Cacace/AFP

„Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban a májusi európai parlamenti választásokat követően” - jelentette ki vasárnap Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője. 

Szívesen fogadjuk mindazokat, akik szerint valójában nekünk van igazunk, és csatlakozni kívánnak - emelte ki Le Pen a jobboldali populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) brüsszeli kampányrendezvényén, elsősorban a Fideszt és a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) említve. 

„Orbán úron áll, hogy úgy látja-e, jobban összetartozik politikailag az Európai Néppárt tagjaival, akik ellene szavaztak, akik megszavazták a migránsok kötelező áthelyezését (...), mint a miénkhez hasonló mozgalmakkal.”

A sajtótájékoztatón Le Pent megkérdezték arról, hogy pártja, illetve az olasz Liga oroszbarátsága akadályát jelentheti-e az Oroszországgal szemben hagyományosan gyanakvó és keményvonalasabb politikát támogató PiS csatlakozásának, de szerinte nem. „Ha Lengyelország nem akar szorosabb viszonyt Oroszországgal, senki nem kötelezi erre. Lehetnek ilyen, történelmi okokból eredő nézetkülönbségek, azonban nem szabadna, hogy ezek útjába álljanak egy nagy frakció megalakításának” - fogalmazott az MTI összefoglalója szerint.

Marine Le Pen és belga szövetségese, Tom Van GriekeFotó: NICOLAS MAETERLINCK/AFP

A Fidesz tagságát márciusban felfüggesztette a Néppárt, de minden jel arra mutat, hogy az EP-választásokig semmilyen látványos döntés nem lesz. Csütörtökön Budapestre látogatott Matteo Salvini olasz belügyminiszter, akivel Orbán megfogalmazása szerint nyíltan és látványosan keresik az együttműködést, de azért csak annyira nyíltan, hogy az EP-választásig nem mondanak konkrétumokat. 

A Néppártból Markus Söder bajor kormányfő, a német CSU elnöke erről a látogatásról azt mondta, szerinte „rossz jelzés”, mert nincs és nem is lehet együttműködés a populistákkal, vagyis nemcsak Salvinivel, hanem az ENF frakció többi tagjával, Marine Le Pen pártjával és a német AfD-vel sem. 

A helyzetet bonyolítja, hogy Salvini új EP-frakciót akar létrehozni, amelyből azonban eddig Le Penék kimaradtak, a lengyel kormánypárt pedig egy harmadik csoportban ül. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.