Marine Le Pen meghívta a Fideszt a szélsőjobboldali EP-frakcióba

POLITIKA
2019 május 05., 18:40
comments 509
A francia Nemzeti Gyűlést vezető Marine Le Pen (középen) az FPÖ-s osztrák alkancellárral, Heinz Christian Strachéval (balra) és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel (jobbra) 2016. január 28-án Milánóban.
photo_camera Heinz Christian Strache, Marine Le Pen és Matteo Salvini Fotó: Giuseppe Cacace/AFP

„Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban a májusi európai parlamenti választásokat követően” - jelentette ki vasárnap Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője. 

Szívesen fogadjuk mindazokat, akik szerint valójában nekünk van igazunk, és csatlakozni kívánnak - emelte ki Le Pen a jobboldali populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) brüsszeli kampányrendezvényén, elsősorban a Fideszt és a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) említve. 

„Orbán úron áll, hogy úgy látja-e, jobban összetartozik politikailag az Európai Néppárt tagjaival, akik ellene szavaztak, akik megszavazták a migránsok kötelező áthelyezését (...), mint a miénkhez hasonló mozgalmakkal.”

A sajtótájékoztatón Le Pent megkérdezték arról, hogy pártja, illetve az olasz Liga oroszbarátsága akadályát jelentheti-e az Oroszországgal szemben hagyományosan gyanakvó és keményvonalasabb politikát támogató PiS csatlakozásának, de szerinte nem. „Ha Lengyelország nem akar szorosabb viszonyt Oroszországgal, senki nem kötelezi erre. Lehetnek ilyen, történelmi okokból eredő nézetkülönbségek, azonban nem szabadna, hogy ezek útjába álljanak egy nagy frakció megalakításának” - fogalmazott az MTI összefoglalója szerint.

Marine Le Pen és belga szövetségese, Tom Van Grieke
photo_camera Marine Le Pen és belga szövetségese, Tom Van Grieke Fotó: NICOLAS MAETERLINCK/AFP

A Fidesz tagságát márciusban felfüggesztette a Néppárt, de minden jel arra mutat, hogy az EP-választásokig semmilyen látványos döntés nem lesz. Csütörtökön Budapestre látogatott Matteo Salvini olasz belügyminiszter, akivel Orbán megfogalmazása szerint nyíltan és látványosan keresik az együttműködést, de azért csak annyira nyíltan, hogy az EP-választásig nem mondanak konkrétumokat. 

A Néppártból Markus Söder bajor kormányfő, a német CSU elnöke erről a látogatásról azt mondta, szerinte „rossz jelzés”, mert nincs és nem is lehet együttműködés a populistákkal, vagyis nemcsak Salvinivel, hanem az ENF frakció többi tagjával, Marine Le Pen pártjával és a német AfD-vel sem. 

A helyzetet bonyolítja, hogy Salvini új EP-frakciót akar létrehozni, amelyből azonban eddig Le Penék kimaradtak, a lengyel kormánypárt pedig egy harmadik csoportban ül. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.