Meghátrált a brunei szultán, mégsem kövezhetik halálra a homoszexualitáson kapott embereket

Több 444 videó?
Szeretném
Hassanal Bolkiah szultánFotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

Ritka pillanat a kicsi, de annál gazdagabb olajdiktatúra életében: a mindenható szultán nyilvánosan válaszolt az őt ért kritikákra, és személyesen jelentette be, hogy felfüggesztik a halálbüntetések kiszabását többek között a házasságtörés és a szodómia tényállása esetén.

A konzervatív muszlim országban az 1984-ben kikiáltott függetlenség óta illegális a homoszexualitás, de eddig „mindössze” börtönnel büntették. Március végén jött a hír, hogy az új büntetőtörvény szerint a lopást végtagok amputációjával büntetik, a homoszexuális szexet pedig a muszlimok egy csoportja előtt végrehajtott kivégzéssel.

  • Amikor kitört a botrány, Brunei először azzal érvelt az ENSZ-nek, hogy a bevezetett saría törvény eleve a megelőzést, nem pedig a büntetést szolgálja, a célja az, hogy oktassa, elriassza, rehabilitálja és nevelje az embereket, nem pedig, hogy büntesse őket.
  • Ezek után a szultánság azzal próbálta meggyőzni az EU-t, hogy ők csak a családi kapcsolatok, a házasság és nők védelmében hozták ezeket a törvényeket, és amúgy is nagyon nehéz bizonyítani az ilyesmit, vagyis várhatóan csak ritkán kövezik halálra a hűtlenséggel vádolt asszonyokat és a melegeket.

Ez valamiért nem annyira hatotta meg a nemzetközi közösséget. 

Szivárvány a brunei tulajdonú Hotel Eden fölött RómábanFotó: TIZIANA FABI/AFP

Az EU szankciókat lengetett be, azzal fenyegetett, hogy befagyaszthatják az unióban tartott brunei vagyont, beutazási tilalmat rendelhetnek el, és fekete listára tennének brunei érdekeltségben lévő európai szállodákat is. Jogvédők és celebek - George Clooney, Elton John és még sokan - indítottak kampányt, többek között a szultán saját szállodáinak bojkottját meghirdetve. Bizonyos utazási irodák abbahagyták Brunei népszerűsítését és így tovább.

Ezek a lépések, úgy tűnik, elérték a hatásukat, mert Hassanal Bolkiah szultán elrendelte a halálbüntetések kiszabásának felfüggesztését. (Guardian)