A CDU elnöke szerint a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból

Több 444 videó?
Szeretném

Annegret Kramp-Karrenbauer, a Németországban kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke arra számít, hogy a Fidesz ki fog lépni az Európai Néppártból (EPP).

„Az elmúlt napok viselkedésével és az olasz Liga vezetőjével tartott találkozóval világos jelét adta annak, hogy el fogja hagyni az EPP-t”

– mondta Orbán Viktorról a legnagyobb német kormánypárt első embere.

Kramp-Karrenbauer emlékeztetett, hogy a Fidesznek felfüggesztették a tagságát az Európai Néppártban, és így az EPP döntéseiben nem vehet részt. „Ez nyilvánvaló próbatétel volt Orbán Viktor számára” – utalt a párttagság felfüggesztésére a német politikus, aki szerint az EPP megpróbált hidat építeni Orbán felé, de a miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan eltávolodik az EPP-től.

Fotó: John Macdougall/AFP

Az APA osztrák hírügynökség felidézi, hogy a miniszterelnök megvonta a támogatását Manfred Webertől, az EPP jelöltjétől az Európai Bizottság elnöki posztjára, miután a bajor politikus egy interjúban arról beszélt, hogy ha csak a Fidesz szavazatai révén van meg az ehhez szükséges többség, akkor nem akar a bizottság elnöke lenni, amit a magyar miniszterelnök súlyos sértésnek nevezett Magyarországgal és a magyar választókkal szemben. (MTI)