Bayer Zsolttal lép fel egy migránsozó kampányeseményen a szegedi egyetem rektora

politika
2019 május 07., 08:07
comments 137
photo_camera Rovó László

Nagyszabású választási kampányeseményt szervez május 11-én, e hét szombatján a Szegedma című kormányzati propagandatermék. A Háború Európáért című, menekültellenes "konferencián" felszólal a Bayer Zsolt publicista, Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a nyíltan a Fidesz mellett agitáló, bevallottan Orbán-csodáló Kiss-Rigó László püspök és a fideszes fórumok állandó vendége, a köztévé megbízható örökös megszólalója, Nógrádi György is. 

Illetve, záró felszólalóként Rovó László, a szegedi egyetem rektora.

Rovó szerepe - azon túl, hogy egyetemi rektorként kampányeseményen szerepel - az idén év elején történtek miatt is pikáns. 

A sztori azzal indult, hogy Zakar Péter, az egyetem rektorhelyettese január végén pódiumbeszélgetésen vett részt a szőregi plébánián Latorcai Csaba államtitkárral. Az egyetemi vezető - a kormányzati médiaholdingba tartozó, Délmagyar című propagandalap azóta is változatlanul olvasható tudósítása szerint - többek között arról beszélt, hogy az egyetemet nemzeti tartalommal kell megtölteni, támadta a melegházasságot, a magyar ellenzéket és kijelentette, hogy

"Mindenképp új városvezetésre van szükségünk".

Az eset után az egyetem több oktatója és kutatója nyílt levelet tette közzé, amiben arról írtak, hogy Zakarnak az egyetem felső vezetőjeként nincs joga az intézmény nevében napi politikai ügyeket – ebben az esetben az önkormányzati választást – befolyásoló módon állást foglalni, fenti kijelentései szélsőségesen egyoldalúak, sértők és kirekesztők, és egyértelműen szemben állnak az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatával. Ezért etikai vizsgálatot követelnek Zakarral szemben.  

Rovó László ezek után közleményt adott ki, amiben először is leszögezte, hogy Zakar ügyében nem lesz semmiféle vizsgálat, majd arra hívta fel az egyetem oktatóinak és kutatóinak a figyelmét, hogy

"(...) tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól (..) ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel."

Az sem véletlen, hogy a konferenciának elkeresztelt kampányeseményt éppen a Szegedma szervezi.

Szeged az egyik utolsó, stabilan ellenzéki, konkrétan szocialista kézen lévő nagyváros, amit a verhetetlennek tűnő, népszerű polgármester, Botka László vezet. Orbán miniszterelnök két éve adta ki az utasítást, hogy be kell venni Szegedet. A feladattal Kubatov Gábor pártigazgatót bízta meg.

Kubatov a fideszes propaganda veteránjaiból állított össze egyfajta szupercsapatot a helyi nyilvánosság megdolgozására. A munkát - amíg Kubatov pár hónapja személyesen kézbe nem vette a dolgokat - a pártigazgató jobbkeze, Maróti Gábor vezette. Maróti maga is szegedi, 1998 után az első Orbán-kormányban stratégiai tanácsadóként dolgozott, és a párt egyik fontos szervező embere. Mellette Belénessy Csaba egykori MTI-elnök lett a felelős a médiáért, Kapitány Gergővel, a Dunántúli Napló és a Hír TV korábbi munkatársával - a pécsi Páva Zsolt egykori kampánytanácsadójával - közösen tartja kézben a helyi fideszes nyilvánosságot. Kobza Miklós, Orbán közvetlen stábjának egykori tagja és beszédírója szedi össze a témákat.

A központi termék a szegedma.hu lett, amit Kapitány maga szerkeszt, de tervben van fideszes hírműsorok gyártása helyi tévék számára. A cégeket a Napfénymédia és Marketing Kft. fogja össze. A Napfénymédia sokáig a kormány elsőszámú épitőipari vállalkozója, Mészáros Lőrinc fő üzlettársa, a tiszakécskei Szíjj László egyik cégéhez (Szőke Tisza Invest Ingatlanfejlesztő Kft.) tartozott, de 2018 őszén több száz médiummal együtt csatlakozott a központi fideszes médiaalapítványhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.