Irán felmondja az atomalku egyes részeit

külföld
2019 május 8., 4:07
comments 47

Irán nem teljesíti a 2015-ös atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeit, és erről értesítette a megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot - közölte szerdán az IRIB állami televízió.

photo_camera Fotó: AFP

A tájékoztatás szerint Haszan Róháni iráni államfő levelet írt azon országok diplomáciai képviselőinek, amelyek az Egyesült Államoknak az atomalkuból történt kilépése után is úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják az Iránnal kötött megállapodást.

Róháni azt nem közölte, hogy mely kötelezettségeket nem fogják teljesíteni. 

A megállapodást még Barack Obama kötötte meg Iránnal: az Egyesült Államok az EU-val, Oroszországgal és Kínával együtt 2015-ben arról állapodott meg, hogy Irán engedményeket tett, és fokozatosan leépítette és jegelte katonai atomprogramját, cserébe a többi ország fokozatosan feloldotta az Iránnal szemben fennálló nemzetközi szankciókat.

Donald Trump viszont számos alkalommal hangoztatta, hogy ez egy nagyon rossz alku, tavaly pedig ki is vonta az Egyesült Államokat a megállapodásból. Azóta pedig újabb szankciókkal sújtotta az iráni gazdaságot, mely következtében jelentősen esett az iráni valuta értéke, nagyon megugrott az infláció és elmaradtak a külföldi befektetések is. 

Arról épp a napokban írtunk hosszabban, hogy Trumpék nullára csökkentenék az iráni olajexportot, hogy megbuktassák a teheráni rezsimet, de nincs sok esély arra, hogy ez sikerül is nekik.  

A megállapodás európai partnerei az elmúlt év során számos alkalommal próbálták egyben tartani az alkut. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt