Irán felmondja az atomalku egyes részeit

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Irán nem teljesíti a 2015-ös atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeit, és erről értesítette a megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot - közölte szerdán az IRIB állami televízió.

Fotó: HO/AFP

A tájékoztatás szerint Haszan Róháni iráni államfő levelet írt azon országok diplomáciai képviselőinek, amelyek az Egyesült Államoknak az atomalkuból történt kilépése után is úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják az Iránnal kötött megállapodást.

Róháni azt nem közölte, hogy mely kötelezettségeket nem fogják teljesíteni. 

A megállapodást még Barack Obama kötötte meg Iránnal: az Egyesült Államok az EU-val, Oroszországgal és Kínával együtt 2015-ben arról állapodott meg, hogy Irán engedményeket tett, és fokozatosan leépítette és jegelte katonai atomprogramját, cserébe a többi ország fokozatosan feloldotta az Iránnal szemben fennálló nemzetközi szankciókat.

Donald Trump viszont számos alkalommal hangoztatta, hogy ez egy nagyon rossz alku, tavaly pedig ki is vonta az Egyesült Államokat a megállapodásból. Azóta pedig újabb szankciókkal sújtotta az iráni gazdaságot, mely következtében jelentősen esett az iráni valuta értéke, nagyon megugrott az infláció és elmaradtak a külföldi befektetések is. 

Arról épp a napokban írtunk hosszabban, hogy Trumpék nullára csökkentenék az iráni olajexportot, hogy megbuktassák a teheráni rezsimet, de nincs sok esély arra, hogy ez sikerül is nekik.  

A megállapodás európai partnerei az elmúlt év során számos alkalommal próbálták egyben tartani az alkut. (MTI, BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.