Több mint 180 ország támogatta az egyezményt, ami korlátozza a műanyag szemét terítését

2019 május 11., szombat 12:47
91

Majdnem minden ország elfogadta azt a megállapodást, ami korlátozza, hogy a szegényebb országokba szállítsák a nehezen lebomló műanyag szemetet, jelentette be pénteken az ENSZ. Az Egyesült Államok viszont nem írta alá.

Mostantól fogva az olyan szemétszállító országoknak, mint az Egyesült Államok, a célország kormányával is meg kell állapodniuk a szállítmányokról, eddig ugyanis csak magáncégekkel kötött szerződések alapján terítették a szemetet. Ennek következtében pedig vannak olyan falvak Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában, amik az elmúlt években gyakorlatilag szemétteleppé változtak. Kína tavaly novemberben jelentette be, hogy nem vesz át több szemetet a fejlett világból.

Fotó: Andrew Gal/NurPhoto

Rolph Payet, az ENSZ környezetvédelmi programjának vezetője történelminek nevezte, hogy Genfben 187 ország aláírta az egyezményt, mivel mostantól az államoknak követniük kell, hova kerül a műanyag szemetük. Payet egy járványhoz hasonlította a műanyag szemét terjedését, számításai szerint jelenleg 100 millió tonnányi hulladék úszik az óceánokban. (Guardian/APNews)