Lemondott az agrárminiszter EU-s forrásokkal való visszaélés gyanúja miatt

külföld
2019 május 14., 11:58
comments 64

Lemondott tisztségéről Rumen Porodzsanov bolgár mezőgazdasági miniszter uniós forrásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Porodzsanov a döntését úgy indokolta: nem akarja, hogy az ellene irányuló támadások ártsanak Bojko Boriszov kormányának. Boriszov elfogadta minisztere lemondását.

photo_camera Fotó: Maurizio Gambarini/dpa/AFP

Bulgáriában hivatalos adatok szerint 2007 és 2013 között 746 vendégház épült részben egy EU-s vidékfejlesztési program támogatásával. De az ingatlanokat nem mindig használták az előírásoknak megfelelően turisták szálláshelyeként. Nyomozók eddig 110 ilyen ingatlant vettek górcső alá azzal az eredménnyel, hogy 33 kifejezetten magánhasználatra épült. (Ilyen botrányok Magyarországon is voltak.)

A felmerült szabálytalanságok idején Porodzsanov vezette az EU-s vidékfejlesztési program támogatásait odaítélő bolgár hivatalt, ahol a hatóságok már nyomozást indítottak. Eddig kb. 10 millió leva (1,6 milliárd forint) értékben derült fény pénzügyi visszaélésekre az ingatlanfejlesztéseknél.

Az EU-s forrásokkal kapcsolatos pénzügyi szabálytalanságok mellett egy másik ügy is gyanúba keverte Porodzsanovot. Még miniszteri megbízatása előtt állítólag jóval a piaci értéken alul jutott hozzá egy luxuslakáshoz Szófia egyik előkelő negyedében.

Márciusban kipattant egy másik ingatlanvásárlási botrány is, ami miatt már több magas rangú bolgár politikus kényszerült távozni hivatalából.

Cecka Cacseva igazságügyi miniszter március 23-án mondott le, miután kiderült, hogy ő és a kormánypárt három másik tagja tavaly ugyanattól az ingatlanfejlesztőtől áron alul vásárolt luxuslakást. Őt követte Cvetan Cvetanov, a kormányzó jobbközép párt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) frakcióvezetője a parlamentből, miután őt is hasonló vádak érték. Ezután lemondott Vanja Koleva sportügyi és Kraszimir Parvanov energiaügyi miniszterhelyettes is.

A Transparency International nemzetközi korrupciókutató civil szervezet ranglistája szerint Bulgáriában jelenti a legnagyobb problémát a korrupció az EU tagországai közül. Bár több bulgáriai kormány is ígéretet tett arra, hogy leszámol a korrupcióval, lényegi változás eddig nem történt. Elemzők szerint a korrupció magas szintje jelenti a legfőbb akadályt Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása előtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.