Több száz egyetem és középiskola tanárai és diákjai tüntettek az oktatás védelmében Brazíliában

Több száz egyetem és középiskola tanárai és diákjai tüntettek szerdán az oktatás védelmében, miután Jair Bolsonaro elnök kormánya jelentős csökkentéseket jelentett be a szövetségi egyetemek költségvetésében.

Médiaértesülések szerint a 27 brazíliai állam közül 17-ben és több nagyvárosban, így Sao Paulóban, Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban a reggel kezdődött megmozdulások miatt szünetelnek az órák az érintett intézményekben.

Abraham Weintraub, az új technokrata oktatási miniszter kedden jelentette be, hogy 30 százalékkal csökkentik a szövetségi egyetemeknek nyújtott támogatásokat, ami nagy felháborodást váltott ki az amúgy is forráshiányos ágazatban.

Az egyetemi rektorok rámutattak, hogy a költségvetési megszorítások veszélybe sodorják az egyetemek működését. A mester- és doktorképzési ösztöndíjak brutális leállítása pedig a múlt héten olajat öntött a tűzre.

A brazil Diákok Nemzeti Szövetsége, a legnagyobb diákszakszervezet bejelentette, hogy minden államban tiltakozni fognak az oktatási költségek 30 százalékos lefaragása ellen. A mozgalom elérte a magánintézményeket is, a Rio de Janeiró-i Pápai Egyetem a múlt héten döntött amellett, hogy „felfüggeszti a tevékenységét”, és részt vesz az oktatók és diákok tüntetésein.

Arthur Caser, a Rio de Janeiró-i Pedro II egyetem történelemprofesszora az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az egyetemnél a 36 százalékos támogatáscsökkentés 13 ezer diákot érint, és kétli, hogy az egyetem az év végén még működőképes lesz egyáltalán. A kormány „az elfojtás és az elhallgattatás logikáját” követi, „olyan oktatást segít elő, amiben az állampolgárok szófogadóak, nem bírálnak és passzívak” – mondta.

Adison Filho, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem 25 éves geológus doktorandus hallgatója azt mondta, az ösztöndíj nélkül – ami amúgy sem volt túl magas (havi 1500 reál, vagyis kb. 109 ezer forint), és ami az utazást, a lakást és a kongresszusokon való részvételt fedezte  – „most semmit sem csinálhat”.

Leandro Téofiló Junior, a Sao Pauló-i Szövetségi ABC Egyetem 23 éves biológus kutatója, aki korábban 800 reál ösztöndíjat kapott, azt mondta: az intézkedés miatt veszélybe került a kutatása, amit a mellrák immunterápiás kezeléséről folytat. „Az állami egyetemek költségvetésének megkurtításával elveszítjük minden területen, nem csak a természettudományok terén, de az egészségügy, a gyógyszertan és a humán tudományok területén is a kutatási lehetőségeinket” – mondta a kutató. (MTI)