Nem kérdezhettek Handó Tündétől a magyar bíróságok törvényes működését vizsgáló nemzetközi delegáció tagjai

2019 május 16., csütörtök 12:01
253

Elég komikus lehetett az Európai Bírák Szövetségének magyarországi, különösen az a rész, amikor Handó Tünde OBH elnökkel találkoztak.

A nemzetközi delegáció a Magyar Bírói Egyesült meghívására érkezett Budapestre idén áprilisban, többek között hogy a magyar bíróságok törvényes működését vizsgálják, beleértve az OBH elnökének sokat kritizált kinevezési gyakorlatát és az OBT és az OBH közötti konfliktust.

Handó Tünde OBH elnök április 25-én találkozott a nemzetközi küldöttséggel. Egy látványos prezentációba kezdett bele, amiben a magyar bíróságok kiváló eredményeit, az informatikai fejlesztéseket és más, ehhez hasonló fontos győzelmeket részletezett.

Mikor a külföldi bírák rá akartak kérdezni az érdemi ügyekre, mint a kinevezési gyakorlat és az OBT-OBH konfliktus, akkor Handó azt kérte, hadd fejezze be előbb a prezentációját, majd miután befejezte az előadást közölték, hogy Handónak csak egy órája volt erre a programra, és mennie kell, így a delegáció egyetlen releváns kérdést sem tudott feltenni az OBH elnökének.

Mindez az Európai Bírák Szövetségének jelentéséből derül ki, amit először a HVG ismertetett részletesen.

A jelentésben egyébként a komikus Handó-akció leírása mellett az szerepel, hogy

  • az Országos Bírói Tanács nem tudja ellátni Handó felügyeltét, ami a törvény szerint a feladatuk lenne, mert Handó Tünde nem hajlandó együttműködni velük;
  • Handónak ez a magatartása nem elfogadható;
  • az OBH elnökének túl nagy a hatalma;
  • valóban vannak problémák az OBH kinevezési gyakorlata körül;
  • világos, alkotmányos szabályok kellene az újonnan létrejövő közigazgatási bíróságok működéséhez, és megfelelően ellensúlyozni kell az igazságügyi miniszter befolyását a rendszerben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt