Orbán sajtófőnöke: Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így nem kommentáljuk

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Pénteken kirobbant Ausztriában az év politikai botránya, miután két német lap is nyilvánosságra hozott rejtett kamerával készített videókat, amelyeken a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár Ibizán zsíros közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi.

A felvételeken többször is előkerül Orbán Viktor neve, egyszer akkor, amikor Strache azt mondja az orosz “befektetőnek, “olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint az Orbáné” .

Másik alkalommal pedig akkor, amikor az osztrák alkancellár arról magyaráz az állítólagos orosz milliárdosoknak, hogyan vásárolhatnák fel és állíthatnák a pártja szolgálatába az egyik legnagyobb osztrák bulvárnapot, a Kronen Zeitungot, és egy itthon jól ismert nevet is bedob. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - adott ötletet Heinz-Christian Strache az oroszoknak. Pecina volt az, aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot, majd nem sokkal később a vidéki lapok nagy részét kiadó Mediaworksöt pedig eladta Mészáros Lőrincnek.

Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, mit szól Orbán Strache ügyéhez, és a neve felemlegetéséhez. Sőt, ha már írtunk neki, arra is rákérdeztünk, hogy Orbánnak még mindig az-e a véleménye Strache-ról, mint május elején, amikor a Kleine Zeitungnak az mondta az osztrák alkancelláról, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből? Az interjút akkor adta, amikor Strache épp Budapesten járt és baráti tárgyaláson vett részt Orbánnal.

Havasi válasza:

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.”

Heinz-Christian Strache és Orbán ViktorFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.