Orbán sajtófőnöke: Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így nem kommentáljuk

Több 444 videó?
Szeretném

Pénteken kirobbant Ausztriában az év politikai botránya, miután két német lap is nyilvánosságra hozott rejtett kamerával készített videókat, amelyeken a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár Ibizán zsíros közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi.

A felvételeken többször is előkerül Orbán Viktor neve, egyszer akkor, amikor Strache azt mondja az orosz “befektetőnek, “olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint az Orbáné” .

Másik alkalommal pedig akkor, amikor az osztrák alkancellár arról magyaráz az állítólagos orosz milliárdosoknak, hogyan vásárolhatnák fel és állíthatnák a pártja szolgálatába az egyik legnagyobb osztrák bulvárnapot, a Kronen Zeitungot, és egy itthon jól ismert nevet is bedob. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - adott ötletet Heinz-Christian Strache az oroszoknak. Pecina volt az, aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot, majd nem sokkal később a vidéki lapok nagy részét kiadó Mediaworksöt pedig eladta Mészáros Lőrincnek.

Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, mit szól Orbán Strache ügyéhez, és a neve felemlegetéséhez. Sőt, ha már írtunk neki, arra is rákérdeztünk, hogy Orbánnak még mindig az-e a véleménye Strache-ról, mint május elején, amikor a Kleine Zeitungnak az mondta az osztrák alkancelláról, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből? Az interjút akkor adta, amikor Strache épp Budapesten járt és baráti tárgyaláson vett részt Orbánnal.

Havasi válasza:

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.”

Heinz-Christian Strache és Orbán ViktorFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP