Orbán sajtófőnöke: Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így nem kommentáljuk

POLITIKA
2019 május 18., 13:06
comments 321

Pénteken kirobbant Ausztriában az év politikai botránya, miután két német lap is nyilvánosságra hozott rejtett kamerával készített videókat, amelyeken a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Cristian Strache alkancellár Ibizán zsíros közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi.

A felvételeken többször is előkerül Orbán Viktor neve, egyszer akkor, amikor Strache azt mondja az orosz “befektetőnek, “olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint az Orbáné” .

Másik alkalommal pedig akkor, amikor az osztrák alkancellár arról magyaráz az állítólagos orosz milliárdosoknak, hogyan vásárolhatnák fel és állíthatnák a pártja szolgálatába az egyik legnagyobb osztrák bulvárnapot, a Kronen Zeitungot, és egy itthon jól ismert nevet is bedob. „Heinrich Pecina egy olyan befektető, aki az elmúlt 15 évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak” - adott ötletet Heinz-Christian Strache az oroszoknak. Pecina volt az, aki 2016-ban bezárta a Népszabadságot, majd nem sokkal később a vidéki lapok nagy részét kiadó Mediaworksöt pedig eladta Mészáros Lőrincnek.

Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, mit szól Orbán Strache ügyéhez, és a neve felemlegetéséhez. Sőt, ha már írtunk neki, arra is rákérdeztünk, hogy Orbánnak még mindig az-e a véleménye Strache-ról, mint május elején, amikor a Kleine Zeitungnak az mondta az osztrák alkancelláról, hogy kitűnik a „dekadens” európai politikai mezőnyből? Az interjút akkor adta, amikor Strache épp Budapesten járt és baráti tárgyaláson vett részt Orbánnal.

Havasi válasza:

„Strache alkancellár lemondását osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.”

photo_camera Heinz-Christian Strache és Orbán Viktor Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.