Trump most éppen újra fenyegeti Iránt

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Donald Trump vasárnap éppen harcias kedvében volt. Az Egyesült Államok elnöke a múlt szerdán még háborúpárti tanácsadói füle hallatára közölte védelmi miniszterével, hogy nem akar háborút Iránnal. Vasárnap azonban már arról tweetelt, hogy "ha Irán harcolni akar, az Irán létezésének hivatalos végét jelenti majd".

Nehéz rajta kiigazodni, na. Trump amúgy választási kampányában, majd azóta elnökként hozott döntéseivel is világossá tette, hogy szíve szerint leginkább otthagyná a Közel-keletet. Nem úgy nemzetbiztonsági főtanácsadója, John Bolton, aki az elmúlt két évtizedet javarészt Irán elleni hergeléssel töltötte.

Trump legutóbb csütörtökön válaszolta újságírói kérdésre, hogy azt reméli, nem lesz háború Iránnal. Az enyhülékeny üzenetekre Irán sajátos, de szintén enyhének mondható reakciót adott. Mohammad Javad Zarif külügyminiszter szerint "nem lesz háború, mert mi nem akarunk háborúzni, és senki másnak sincs olyan illúziója, hogy szembeszállhatna Iránnal a térségben".

Irán és az Egyesült Államok között ebben a hónapban éleződött ki a feszültség. Egyrészt Irán jelezte, hogy egy évvel az atomalku egyoldalú amerikai felmondása után immár ő maga sem tekinti kötelező erejűnek a megállapodást, és újraindítja az urándúsítást. Ez gyakorlatilag az egyezmény végét jelenti. Az atomalku célja ugyanis pont annak a megakadályozása volt, hogy Iránnak olyan urándúsító kapacitása lehessen, amivel akár egy éven belül megtermelhet egy atombombára való hasadóanyagot.

Az atomalku lényegében csak erre, az iráni atombomba meghiúsítására irányult, de Trump nem emiatt, hanem azért mondta fel, mert Irán ettől a megállapodástól függetlenül is folytatta rakétaprogramját és a térségbeli síita csoportok támogatását. Ezek felfüggesztése nem volt feltétele az atomalkunak.

Május elején más is történt. A már említett John Bolton hírszerzési értesülésekre hivatkozva új haditerveket rendelt a hadseregtől Irán lerohanására. Ezek ismertetésekor közölte Trump, hogy nem akar háborút. (Via BBC)