Annyiból állt a nyomozás a Juncker-kampány ügyében, hogy odaírták, NEM

bűnügy
2019 május 21., 12:14
comments 250

Szél Bernadett független parlamenti képviselő feljelentést tett februárban ismeretlen tettes ellen, mert meglátása szerint a kormány a kampányidőszak kezdete előtt közpénzen reklámozni kezdte a Fidesz üzenetét. Így:

A magyar kormány 2019. februárban kezdett, EU-ellenes plakátkampánya
photo_camera A magyar kormány februárban kezdett, EU-ellenes plakátkampánya.

A képviselő feljelentése szerint az "önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel" szlogenű kampány a kormánypártok érdekeit szolgálta, és az EP-választás kampányának a része volt. Ezt később Szijjártó Péter külügyminiszter el is ismerte a BBC-nek. 

A kormány nem terjeszthetne a törvény szerint pártpropagandát, és a kampány hivatalos indulása előtt sem lehetett volna kampányolni. 

A kormány 15 milliárd forintot költött összesen januártól márciusig kommunikációra, ez legalább tizenötször több pénz, mint amennyit az összes ellenzéki párt együtt költött az EP-választás reklámjaira, már a hivatalos kampányidőszakban.

Ez nem tájékoztatás volt

Szél feljelentése szerint a minden háztartásba kiküldött levél a brüsszeli tervekről azért nem volt tájékoztatás, mert a Fidesz-KDNP választásai üzeneteinek megfelelő hazugságokat tartalmazott. A hazugságokat az Európai Bizottság külön közleményben cáfolta annak idején. 

A leveleket kísérő óriásplakátokon pedig semmiről sem tájékoztatták az embereket, csak kirakták Juncker és Soros előnytelen portréját, az "önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel" felirattal. Szél szerint világos, hogy ez nem közérdekű tájékoztatás volt, hiszen nem tartalmazott információkat. 

A képviselő szerint hűtlen kezelés történt, mert kár érte az államot, amikor magánérdekek mentén, konkrét pártok javára használták fel a kampányra költött közpénzt. Hivatali visszaélés pedig úgy valósulhatott meg, hogy a kampány mögött állók visszaéltek kormányzati hatalmukkal, amikor jogtalan előnyhöz segítették az EP-választáson a Fideszt és a KDNP-t.

Az ügyészség a BRFK korrupcióellenes osztályához továbbította Szél feljelentését. A rendőrök behívták a Gyorskocsi utcába a képviselőt, és alaposan kikérdezték a feljelentéséről. Néhány héttel később pedig értesítették Szélt, hogy nem nyomoznak, mert nem találtak bűncselekmény gyanúját felvető körülményt. 

Odaírták, hogy nem látnak bűncselekményt

Szél most kedden tudta megnézni a nyomozás során keletkezett iratokat. Az ő írásban elküldött feljelentésén és a meghallgatásának jegyzőkönyvén kívül semmi mást nem talált benne. Vagyis az alapján utasították el a nyomozást, hogy lényegében odaírták az általa felvetett gyanúk mellé, hogy NEM. 

A nyomozók szerint a kampányból nem lett sem kára, sem pedig haszna senkinek, és jogtalan előnyhöz sem jutott általa senki. Holott nyilvánvaló, hogy a választáson induló összes ellenzéki párt hátrányként élte meg, hogy a saját hivatalos kampánykeretük sokszorosát költötte el az állam a kormánypárt szlogenjének népszerűsítésére. Holott a kormány egy minisztere közölte, hogy ezek a plakátok az EP-kampány részei voltak. Holott lehetett volna ellenőrizni, hogy a kampány mennyire volt tényszerű, azaz megfelelt-e a lakossági tájékoztatás feltételeinek. Holott meg lehetett volna kérdezni a kampányt megrendelő kormányzati tisztviselőket, alapvetően Rogán Antal minisztert és beosztottjait, hogy milyen megfontolások alapján rendelték meg a reklámhadjáratot.

Érdemi nyomozás egyáltalán nem történt. "Ez azt bizonyítja, hogy ez egy végletekig cinkelt kampány" - értékelte a helyzetet Szél, és közölte, hogy panasszal él a nyomozás megszüntetése ellen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.