May: A parlament dönthet arról, legyen-e újabb népszavazás a brexitről

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta, a brit EU-tagság megszűnésének törvénybe foglalását célzó tervezet lehetővé teszi az alsóházi képviselőknek, hogy szavazzanak egy újabb népszavazás lehetőségéről is.

Theresa May egy londoni üzleti rendezvényen ismertette a Brexit-feltételek törvénybe iktatását célzó, várhatóan június első hetében az alsóház elé kerülő tervezetet. Azt mondta: mindig is azt vallotta, hogy a kilépésről döntő, 2016-ban tartott első referendumnak kell érvényt szerezni, de érzékeli, hogy mennyire „valósak és erőteljesek” az újabb népszavazással kapcsolatos érzelmek az alsóházi képviselők körében.

A kormány ezért a törvénytervezethez csatol egy olyan kiegészítő előírást, ami alapján lehetővé kell tenni a képviselőknek a döntést arról, hogy legyen-e újabb népszavazás.

Theresa May szerint ha a ház megszavazza az újabb népszavazást, az kötelezné a kormányt a referendum feltételeinek megteremtésére. Ehhez kell a brexit-feltételrendszer törvénybe iktatását célzó tervezet elfogadása. (MTI)