Az első exitpollok szerint Le Pen pártja hajszálnyival vezet Macronék előtt Franciaországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Ipsos felmérése, amit a Radio France és a France Télévisions megbízására készítettek, azt mutatja, hogy Marine Le Pen jobboldali populista a szavazatok 23 százalékát kaphatta meg, míg a Macron elnök által létrehozott centrista-liberális République en Marche! kissé lemaradva, a voksok 22 százalékát hozta. A zöldek 12,5 százalékot, a tradicionális gaulle-ista párt, azaz a Köztársaságiak 8,5, a nemrég alapított baloldali párt, az Engedetlen Franciaország 7, a szocialista párt pedig szintén 7 százalékot kapott.

A Harris kissé más számokat jelzett előre, de nagy különbségek nincsenek:

Franciaországban ezzel lezárulni látszik a korábban több elnököt is adó Szocialista Párt partvonalra szorulása, a szintén nagy múltú Köztársaságiak, amiknek az elnökválasztáson Orbán is szorított, ugyancsak tartósan a kis pártok közé került.

Az élen nincs meglepetés, Marine Le Pen pártja ugyanis általában megnyeri a francia EP-választásokat, az előzőn is ők kapták a legtöbb voksot. A párt helyzete kicsit hasonló a brit kisebb pártokéhoz, Franciaországban a kétfordulós választási rendszer miatt nem igazán tudnak előretörni, mert van ugyan 20-30 százaléknyi szavazójuk, viszont az elutasítottságuk sokkal nagyobb, a második fordulón ezért szinte soha nem tudnak nyerni.

A Macron által összefogott centrista erők szorosan ott vannak most Le Penék nyomában, 2014-ben valamivel élesebb volt a szakadék Le Pen pártja és az akkor második UMP között.

A zöldek is sokat javítottak 5 évvel ezelőtti eredményükön.

A francia politikusok többsége üdvözölte a magas részvételi arányt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.