Az első exitpollok szerint Le Pen pártja hajszálnyival vezet Macronék előtt Franciaországban

külföld
2019 május 26., 16:23
comments 107

Az Ipsos felmérése, amit a Radio France és a France Télévisions megbízására készítettek, azt mutatja, hogy Marine Le Pen jobboldali populista a szavazatok 23 százalékát kaphatta meg, míg a Macron elnök által létrehozott centrista-liberális République en Marche! kissé lemaradva, a voksok 22 százalékát hozta. A zöldek 12,5 százalékot, a tradicionális gaulle-ista párt, azaz a Köztársaságiak 8,5, a nemrég alapított baloldali párt, az Engedetlen Franciaország 7, a szocialista párt pedig szintén 7 százalékot kapott.

A Harris kissé más számokat jelzett előre, de nagy különbségek nincsenek:

link Forrás

Franciaországban ezzel lezárulni látszik a korábban több elnököt is adó Szocialista Párt partvonalra szorulása, a szintén nagy múltú Köztársaságiak, amiknek az elnökválasztáson Orbán is szorított, ugyancsak tartósan a kis pártok közé került.

Az élen nincs meglepetés, Marine Le Pen pártja ugyanis általában megnyeri a francia EP-választásokat, az előzőn is ők kapták a legtöbb voksot. A párt helyzete kicsit hasonló a brit kisebb pártokéhoz, Franciaországban a kétfordulós választási rendszer miatt nem igazán tudnak előretörni, mert van ugyan 20-30 százaléknyi szavazójuk, viszont az elutasítottságuk sokkal nagyobb, a második fordulón ezért szinte soha nem tudnak nyerni.

A Macron által összefogott centrista erők szorosan ott vannak most Le Penék nyomában, 2014-ben valamivel élesebb volt a szakadék Le Pen pártja és az akkor második UMP között.

A zöldek is sokat javítottak 5 évvel ezelőtti eredményükön.

A francia politikusok többsége üdvözölte a magas részvételi arányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.