Hajóbaleset: a túlélők szerint lassú volt a mentés

„Próbáltak a felszínen maradni és segítségért kiabáltak, de képtelen voltam bármit csinálni” - mesélte az egyik túlélő, egy 31 éves, Chung névre hallgató férfi a Yonhap koreai hírügynökségnek. „Miközben a gyors hullámok elnyelték őket, a segítség nem érkezett meg.”

A 33 fős koreai turistacsoport szerda este szenvedett balesetet a kétfős magyar személyzettel. A Hableány nevű turistahajó elsüllyedt, miután a Viking Sigyn nevű nagy sétahajó nekiütközött. A turistacsoport 30 turistából, két szervezőből és egy fotósból állt. A túrát a Very Good Tour nevű koreai ügynökség szervezte.

„Láttuk, hogy jön felénk a nagy hajó, de senki egy pillanatig nem gondolta, hogy nekünk ütközik.”

Egy másik túlélő, egy 32 éves asszony arról számolt be, hogy a hajó pillanatok alatt elsüllyedt: „Azok, akik a fedélzeten voltak, a vízbe estek, mások a kabinban ragadtak.”

Ahnt, egy 60 éves túlélőt egy másik hajó legénységi tagja húzott ki a vízből: tudott úszni, de az erős sodrásban esélye sem volt előre jutni, már nem kapott levegőt, amikor megragadták a kezét.

Bár a magyar hajót üzemeltető cég azt állította, a hajót karbantartották, és minden előírásnak megfelelt, a koreai kormány azt állítja, senkin nem volt mentőmellény.

A 31 éves nő, Jung szintén túlélte a balesetet: éppen fotózkodott fent, amikor az ütközés megtörtént. Egy mentő bójába kapaszkodott és volt annyi lélekjelenléte, hogy egy kötelet dobott a 32 éves Yoonnak, aki így szintén meg tudott menekülni.

Jung elmondta, az ütközés következtében a fedélzeten lévők a vízbe estek, a kabinban viszont legalább tízen maradtak.

A Yonhap hírügynökségnek beszámoló túlélők szerint nagyon lassú volt a mentés. Sokan azt sem értették, miért indulhatott el a hajó ilyen időjárási körülmények között.

A baleset a csütörtök délelőtti hivatalos magyar sajtótájékoztató szerint 21:05-kor történt. 21:15-kor érkezett róla bejelentés, az első mentőhajó 21:29-kor érkezett a helyszínre, a Margithídhoz. A Hableány sétahajó hét másodperc alatt süllyedt el. (CNA/Chosun)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.