Jegyzékben tiltakozik az MTA az innovációs minisztérium bedarálási szándéka miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Már hetek óta nem is egyeztet az Innovációs és Tehcnológiai Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának jövőjéről az Akadémia, ezért az MTA jegyzéket írt a kutatóhálózatok végét jelentő törvénymódosítás előtt.

„Az MTA változatlanul fenntartja azt az álláspontját, amelyet 191. közgyűlésén hozott határozataival megfogalmazott: a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, a Kormány céljait jobban támogató új irányítási struktúrával.”

Két napja az Index hozta nyilvánosságra azt a törvénymódosítást, amellyel a kormány erővel, a magyar tudós társadsalom akarata ellenére kiveszi az MTA nagy értékű kutatóhálózatát a kormány kezéből.

A tervezetből egyértelműen kiderült, hogy a kormány orosz mintára a saját gazdasági és politikai irányítása alá akarja vonni a kutatóhálózatot. Bár ettől sokan tartottak hónapok óta, már nem is kérdés, hogy mik a kormány szándékai.

Az MTA egy ideig megpróbált egyezkedni a kormánnyal, ám elmérgesedett a viszony a hajthatatlannak bizonyuló Palkovics László miniszterrel, így ezek az egyeztetések elmaradtak.

A törvénymódosítás ellen a Lendület Program is tiltakozott, amely kutatóhálózat legfiatalabb és egyik legsikeresebb csoportja.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.