Ungár Péter megkérdezte, miért baj, ha egy meleg pár örökbefogadna egy gyereket, erre az államtitkár emlékeztette, hogy a melegeknek biológiai okokból nem lehet közös gyereke

politika
2019 május 31., 16:06
comments 306

Ungár Péter LMP-s képviselő május közepén írásbeli kérdéseket (1,2) tett fel Kásler Miklós miniszternek azután, hogy Kövér László házelnök a pedofíliához hasonlította a követelést, hogy a homoszexuálisok is házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe, majd Gulyás Gergely még rá is kontrázott, amikor azt mondta a magyar jog teljesen világos a tekintetben, hogy egynemű párok nem fogadhatnak örökbe.

Amúgy örökbe fogadhatnak, csak nem közösen, hanem egyénileg, több száz azonos nemű pár nevel ma gyermeket Magyarországon (erről bővebben itt olvashat)

Ungár többek között azt kérdezte Káslertől:

  • A Kormány álláspontja szerint, aki örökbe akar fogadni egy gyereket – legyen az homo- vagy heteroszexuális –, annak a számára „a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze”?
  • Tényszerűen igaz, hogy meleg párok nem fogadhatnak örökbe?
  • Ha egy gyermeket egy heteroszexuális pár sem kíván örökbe fogadni, de egy azonos nemű pár örülne ennek a lehetőségnek, akkor Ön szerint a gyermek számára az a megfelelőbb, ha nem fogadja örökbe senki, és az a kívánatos, hogy ne kerüljön szerető családba?
Ungár Péter az, LMP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 25-én.
photo_camera Ungár Péter Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Kásler helyett Rétvári Bence válaszolt, a választ az Index szúrta ki. Rétvári a válaszban leszögezte:

  • a magyar jogszabályi környezet tiszta és világos.
  • a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony, ezt az Alaptörvény mondja ki.
  • kizárólag házastársak által van lehetőség közös gyermekként történő örökbefogadásra, az élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek erre nincs lehetősége.

Az államtitkár arról nem tesz említést, hogy meleg emberek egyébként örökbefogadhatnak akkor is, ha amúgy párban élnek. Viszont azt leírja, hogy, “ha Ön nem képzelt helyzetből, hanem a mai magyar valóságból indul ki, akkor láthatja, hogy – főként meddőségi okokból – egy örökbefogadó házaspár helyén több másik is vár az örökbefogadás lehetőségére”.

photo_camera Rétvári Bence Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Hozzáteszi, hogy örökbefogadás esetén mindig a gyerek érdekeit kell nézni, szerinte pedig a legnagyobb érzelmi biztonságot a gyereknek az anya és az apa jelenti. „Ön kérdésben végig a felnőttek szemszögéből közelíti meg a helyzetet, és nem a gyermek szemszögéből” - írja Rétvári Ungárnak.

Végül az államtitkár beleszáll a vállaltan meleg Ungár Péterbe:

„Emlékeztetném Képviselő Urat, hogy azonos nemű pároknak nem jogi, hanem biológiai okokból nem lehet közös gyermeke.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.