Óvatosabb lesz jövőre a kormány, itt a költségvetés

gazdaság
2019 június 04., 12:51
comments 117

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét. A Portfolio szerint Varga azt mondta, a jövő évi tervezet három célt szolgál:

  • a családok támogatásának védelmét,
  • a gazdaság védelmét
  • és az ország biztonságának védelmét.

Az Index összesítése alapján a költségvetés fő számai a következők. költségvetés kiadása 21 791 743 millió forint lesz összesen, a bevételi főösszeg 21 424 733 millió forint, a hiány 367 010 millió forint.

A most benyújtott költségvetés 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal kalkulál. Varga erre azt mondta, most kell kihasználni az alkalmat, meg kell erősíteni a költségvetés egyensúlyát.

photo_camera Nemzeti színű szalaggal átkötött költségvetés Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kormány 2020-ra a nemzetközi előrejelzéseknélmagasabb, 4 százalékos GDP-növekedéssel számol. A háztartások fogyasztása a tervek szerint 4,8 százalékkal bővül majd és 2,8 százalékos inflációt várnak. Az export 5,2 százalékkal, az import 5,4 százalékkal lehet több. 1,3 százalékkal bővülhet a foglalkoztatás, a keresetek pedig 8,3 százalékkal nőnek majd 2020-ban.

Az alacsony hiánycél mellett az is óvatosságra utal, hogy magasabb lesz a költségvetési tartalék az ideinél, az országvédelmi alap 378 milliárd forint, az általános tartalék 110 milliárd forint lesz.

Varga a törvény benyújtása után arról beszélt, hogy a jövő évben közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél" - mondta, és megjegyezte, hogy 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése.

photo_camera Varga Mihály és Kövér László Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Lesz nyugdíjprémium, a 2019-eshez képest oktatásra 48 milliárddal, egészségügyre 184 milliárddal, nyugdíjakra 136 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozóknak pedig 238 milliárd forinttal több jut jövőre. Varga hozzátette, hogy otthonteremtésre majdnem 300 milliárd forinttal többet biztosítanak, a magyar vidék fejlesztése és fejlődése érdekében pedig a költségvetés a Magyar falu programra 150 milliárd forintot különít el.

Július 12-én tartja az Országgyűlés a 2020-as költségvetés zárószavazását, ami egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja lesz - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a költségvetés benyújtásakor a parlamentben. Ismertette, az általános vitát június 19-21 között folytatják le, a részletes vita június 25-28 között lesz. Július 3-án és 4-én a költségvetési bizottság megtárgyalja a módosító javaslatokat, az összegző módosítókról július 08-án döntenek majd. (MTI, Index, Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.