Times: A 2020-as olimpiáról is eltilthatják az oroszokat dopping miatt

A brit Times vasárnapi kiadása szerint újabb eltiltás sújthatja az orosz olimpiai csapatot a 2018-as téli olimpia után. A lap egészségügyi vizsgálatok dokumentációjára alapozva ír a várható döntésről, ami súlyosan érintheti az orosz olimpiai csapat indulását a 2020-as tokiói olimpián, mivel visszaesőnek számítanak. 

A vád szerint az oroszok hamis papírokkal igyekeztek igazolni a nemzetközi atlétikai szövetség doppingvizsgálatokért illetékes szervének (Athletics Integrity Unit), hogy a 22 éves magasugró, Danil Lisenko negatív doppingtesztet adott 2018 augusztusában. 

Az egyik legjobb orosz magasugró, Danil LisenkoFotó: Vitaliy Belousov/Sputnik

A lap szerint a dokumentumokat egy nem létező klinikán állították elő nem akkreditált orvosok. Az iratok azt igazolják, hogy Lisenko részt vett a vizsgálaton, de a Times által idézett papírok szerint ezt valójában semmi nem bizonyítja, és azt sem tudni, hogy Lisenko hol volt pontosan a mintavétel időpontjában. 

A Times azt írja, hogy a nemzetközi atlétikai szövetség jövő héten készül döntést hozni az ügyben. Az orosz atlétikai szövetséget (RUSAF) 2015-ben egyszer már felfüggesztették, miután számos bizonyítékot találtak arról, hogy rendszerszerűen doppingoltak sportolókat. A szövetség most állítólag együttműködést ígért az ügyben, de az esélyeik nem túl jók, miután az olimpiai csapat is visszaesőnek számít.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 decemberében eltiltotta a 2018-as phjongcshangi téli olimpiáról az orosz sportolókat, és az egész Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztették a szervezett doppingolás miatt. Az indoklás szerint a 2014-es oroszországi téli olimpián tapasztalt rendszerszerű doppingolás „példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport integritása ellen."

A teljesen eltiltott sportolók közül 47-en fellebbeztek, de a döntőbizottság elutasította a beadványukat, így nem vehettek részt a játékokon. 169 orosz sportoló  részt vehetett az olimpián, de nem oroszként, hanem függetlenként, az olimpiai zászló alatt. Az orosz olimpiai bizottságot is felfüggesztették, de ezt a felfüggesztést később feloldotta a nemzetközi szövetség. (Moscow Times / Radio Free Europe via Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.