Times: A 2020-as olimpiáról is eltilthatják az oroszokat dopping miatt

sport
2019 június 04., 07:05
comments 110

A brit Times vasárnapi kiadása szerint újabb eltiltás sújthatja az orosz olimpiai csapatot a 2018-as téli olimpia után. A lap egészségügyi vizsgálatok dokumentációjára alapozva ír a várható döntésről, ami súlyosan érintheti az orosz olimpiai csapat indulását a 2020-as tokiói olimpián, mivel visszaesőnek számítanak. 

A vád szerint az oroszok hamis papírokkal igyekeztek igazolni a nemzetközi atlétikai szövetség doppingvizsgálatokért illetékes szervének (Athletics Integrity Unit), hogy a 22 éves magasugró, Danil Lisenko negatív doppingtesztet adott 2018 augusztusában. 

Az egyik legjobb orosz magasugró, Danyil Liszenko, aki nem adta meg tartózkodási helyét.
photo_camera Az egyik legjobb orosz magasugró, Danil Lisenko Fotó: Vitaliy Belousov/Sputnik

A lap szerint a dokumentumokat egy nem létező klinikán állították elő nem akkreditált orvosok. Az iratok azt igazolják, hogy Lisenko részt vett a vizsgálaton, de a Times által idézett papírok szerint ezt valójában semmi nem bizonyítja, és azt sem tudni, hogy Lisenko hol volt pontosan a mintavétel időpontjában. 

A Times azt írja, hogy a nemzetközi atlétikai szövetség jövő héten készül döntést hozni az ügyben. Az orosz atlétikai szövetséget (RUSAF) 2015-ben egyszer már felfüggesztették, miután számos bizonyítékot találtak arról, hogy rendszerszerűen doppingoltak sportolókat. A szövetség most állítólag együttműködést ígért az ügyben, de az esélyeik nem túl jók, miután az olimpiai csapat is visszaesőnek számít.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 decemberében eltiltotta a 2018-as phjongcshangi téli olimpiáról az orosz sportolókat, és az egész Orosz Olimpiai Bizottságot felfüggesztették a szervezett doppingolás miatt. Az indoklás szerint a 2014-es oroszországi téli olimpián tapasztalt rendszerszerű doppingolás „példátlan támadás volt az olimpiai játékok és a sport integritása ellen."

A teljesen eltiltott sportolók közül 47-en fellebbeztek, de a döntőbizottság elutasította a beadványukat, így nem vehettek részt a játékokon. 169 orosz sportoló  részt vehetett az olimpián, de nem oroszként, hanem függetlenként, az olimpiai zászló alatt. Az orosz olimpiai bizottságot is felfüggesztették, de ezt a felfüggesztést később feloldotta a nemzetközi szövetség. (Moscow Times / Radio Free Europe via Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.