Több mint százezren követelték Andrej Babis lemondását Prágában

2019 június 4., kedd 21:42
317

Több mint százezren tüntettek kedden Prágában Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is.

Fotó: Lukas Kabon/Anadolu Agency

A prágai tüntetés szervezői szerint a Vencel téren összegyűlt tiltakozók száma meghaladta a 120 ezret, míg a rendőrség nem hivatalosan 100 ezer résztvevőről beszélt. Abban azonban egyetértés van, hogy a közszolgálati hírtelevízió által is egyenes adásban közvetített kormányellenes megmozdulás egyike volt az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetéseknek.

Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Tekintettel a magas részvételre, a szervezők - a Millió pillanat a demokráciáért civil társulás vezetői - bejelentették: a következő Babis-ellenes tüntetést június 23-án Prága legnagyobb terén, a Letná téren tartják.

Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az Európai Bizottság egy kiszivárgott jelentése szerint a miniszterelnök érdekeltségébe sorolt Agrofert mezőgazdasági nagyvállalat szabálytalanul juthatott jelentős uniós támogatáshoz az elmúlt időszakban. Miután a rendőrség vádemelést helyezett kilátásba az ügyben, a miniszterelnök leváltotta az igazságügyi minisztert, és egy megbízhatóbb káderét, Marie Benešovát ültette a helyére. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt