A cseh kormányügynökség leállítja a miniszterelnök és az agrárminiszter cégeinek támogatását

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Csehországban tovább tagad a botrány, ami az utóbbi harminc év legnagyobb kormány-ellenes tüntetéséhez is vezetett. Az Európai Bizottság - az OLAF jelentése alapján - arra jutott, hogy rengeteg EU-s pénzt vettek fel szabálytalanul a miniszterelnökhöz és a mezőgazdasági miniszterhez köthető cégek, akik vezető politikusokként nem terelhették volna maguk felé a Brüsszelből érkező támogatásokat.

Csütörtökön a mezőgazdasági támogatások elosztásáért felelős cseh kormányügynökség vezetője bejelentette, hogy befagyasztják a kormányfő és a miniszter cégeinek járó kifizetéseket. 

Andrej Babis cseh miniszterelnök.Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

A mezőgazdasági miniszter ugyanakkor közölte, hogy az egész EU-s eljárás valójában egy támadás a cseh agrárium ellen, és szakértői vizsgálatot indított a bizottsági jelentés hibáinak feltárására. Felhívta a figyelmet, hogy meg kell akadályozni, hogy a Cseh Köztársaságot kár érje.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.