Az úzvölgyi incidens után több száz román és magyar tiltakozott az uszítás ellen Kolozsváron

POLITIKA
2019 június 09., 10:12
comments 360

Román-magyar szolidaritási menetet szerveztek szombat este Kolozsváron az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensek miatt. A Facebookon szervezett eseményen mintegy háromszáz román és magyar gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt. 

A Maszol beszámolója szerint a tüntetés egyik szervezője, Cornel Vîlcu szerint bizonyos politikai erők érdekeit szolgáló provokáció történt csütörtökön az úzvölgyi temetőnél. Hozzátette:

azok állnak a háttérben, akik el akarják terelni a figyelmet arról, hogy nem működik az igazságszolgáltatás, a tanügy, az egészségügy, nincsenek autópályák.

link Forrás

Szakáts István civil aktivista azt mondta, úgy érzi, „mindig az történik, hogy az intézmények keverik a szart, és végül a polgárok szívják meg”. De reméli, hogy az úzvölgyi incidenseket kiprovokáló intézmények vezetői nem kerülhetik majd el a felelősségre vonást.

A tüntetők tábláin - többnyire románul, de magyarul is - többek között ilyen feliratok voltak: 

  • „Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött”, 
  • „Haragban vagy a szomszédoddal? Egy politikus örül”,
  • „A csendőrség egymás ellen uszít", "Manipulálás és uszítás nélkül" "Szolidaritással a sovinizmus ellen”, 
  • „Hargita, Kovászna, emberséges föld”. 

Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy „Hargita és Kovászna román föld”. 

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: 

azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. 

A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst. 

Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek. (.) Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek" - nyilatkozta a szervező, aki a #rezist mozgalom pólóját viselte. A mozgalom a baloldali-liberális román kormánynak a korrupcióellenes harc ellehetetlenítését célozó intézkedései elleni tiltakozások során alakult ki. 

A Mediafax hírügynökség Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját is idézte, aki szerint a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból. 

A szolidaritási tüntetés résztvevői a kolozsvári városháza elé, majd a Béke térre vonultak, ahol befejeződött a megmozdulás.

Csütörtök délután román nacionalisták kövekkel dobáltál meg azokat a magyar civileket, akik élőláncot vontak az úzvölgyi katonatemető elé, ahol egy illegálisan épített román parcellát akarnak felavatni. A temető oldalsó, hátsó részén focihuligánoknak tűnő fiatalok bejutottak a sírkertbe, és belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott. Később meggyalázták a magyar sírhelyeket is. (Maszol/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.