„Szabadság” – skandálták a kazah tüntetők, ötszázat őrizetbe is vettek

külföld
2019 június 09., 17:52
comments 181

A kazah biztonsági erők őrizetbe vettek kb. 500 tüntetőt Almatiban és a fővárosban, Nur-Szultanban. A hatósági engedéllyel nem rendelkező megmozdulásokon résztvevőit azzal gyanúsítják, hogy destabilizálni próbálták a vasárnapi előrehozott elnökválasztás folyamatát – közölte Marat Kozsajev, a kazah belügyminiszter első helyettese.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

„Rendbontási kísérletek voltak Almati és Nur-Szultan utcáin radikális beállítottságú elemek részéről engedéllyel nem rendelkező megmozdulások szervezésével és megtartásával” – mondta Kozsajev. Mint azt elmondta, a rendvédelmi szerveknek sikerült elhárítaniuk az utak lezárást és a közlekedés megbénulását a belvárosban. „Minden intézkedést a törvények szigorú betartásával foganatosítottak. A rendbontók őrizetbe vételénél különleges eszközöket nem vetettek be” – mondta.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója szerint Nur-Szultanban a rendőrség erőt alkalmazott a tüntetők szétkergetéséhez. Sajtóértesülések szerint délután több ezren tüntettek. A Twitteren képeket és videókat tettek közzé a rendőrség közbeavatkozásáról. Az egyik beszámoló szerint a rendfenntartó erők az embereket buszokba kényszerítették.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

A kazah belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett korábban, még száz őrizetbe vett személyről beszélt.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

A tiltakozók többek között azt skandáltak, hogy „szabadság”, és elmondták, nem ismerik el legitimnek az elnökválasztást, mivel szerintük kevés volt az idő a megszervezésére és a jelöltek programjának megismerésére.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

Kazahsztánban vasárnap előrehozott elnökválasztást tartottak. Azért kellett a tervezettnél korábban megtartani a választást, mert Nurszultan Nazarbajev két és fél hónappal ezelőtt meglepetésszerűen lemondott az államfői posztról, bár a hatalma még nagyobb lett, mint eddig.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

A 18 millió lakosú közép-ázsiai országban közel 10 millió választópolgár szavazhat. A választás legnagyobb esélyese Kaszim-Zsomart Tokajev ideiglenes elnök, akit Nazarbajev nevezett ki utódjául. Vele szemben hat, Kazahsztánban is alig ismert jelölt indult.

Frissítés: az exit pollok szerint Tokajev „csak” 70 százalékkal nyert, míg az egyik ellenzéki, Koszanov 15 százalékot ért el, ami sok egy kazah „választáshoz” képest.

photo_camera Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

Tokajev „valódi, nyílt és igazságos” választást ígért, de a korábbi választásokat nyugati megfigyelők sem szabadnak, sem tisztességesnek nem találták. Emberi jogi szervezetek szerint Kazahsztánban elnyomják az ellenzéket és a másként gondolkodókat. Néhány hete egy üres papírlappal halkan tiltakozó férfit 4 rendőr vitt el. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.