Havi egymillió dollárt kaphatott a moldovai elnök pártja Moszkvából

külföld
2019 június 11., 07:46
comments 77

Moldova legfőbb ügyészének hivatala kedden közölte, hogy bűnügyi eljárást kezdeményeznek az ország államfőjével, a közismerten Moszkva-barát Igor Dodonnal szemben, mivel a felmerült gyanú szerint pártja, a Szocialista Párt havi egymillió dolláros támogatást kapott Moszkvából, írja a Balkan Insight

Igor Dodon Moldova függetlenségi napján 2018. augusztus 27-én.
photo_camera Igor Dodon Moldova függetlenségi napján 2018. augusztus 27-én. Fotó: Miroslav Rotar/Sputnik

Az ügy előzménye, hogy vasárnap este az állítólag a Demokrata Pártot vezető üzletemberhez, Vlad Plahotniucshoz kötető tévécsatornán leadtak egy felvételt, melyen Dodon és Plahotniucshoz arról tárgyaltak, hogy egy új kormánytöbbséget kéne összerakniuk a parlamentben. 

Ebben a videóban hangzott el Dodontól, hogy Moszkva havi 700 ezer - egymillió dollárnyi összeggel támogatta a pártja működési költségeit, és elmondta azt is, hogy ezek a források idén áprilisban elapadtak. Dodon pedig arról beszélt, hogy megkereste az orosz miniszterelnök-helyettest, Dmitrij Kozakot, és megkérdezte tőle, mit kéne tenniük a támogatás újraindításáért. 

Dodon hétfőn azt állította, hogy a felvételt manipulatívan vágták meg, ezzel kiforgatva a szavait. Amikor az újságírók rákérdeztek nála, hogy kapott-e pénzt Oroszországból, nem adott egyenes választ. 

Hétfő este pedig egy politikai talkshow vendégeként arról beszélt, hogy karaktergyilkosság áldozatának tartja magát. A moldovai sajtó arról is írt, hogy Dodon a vasárnap éjszakát az orosz nagykövetségen tartotta, mert félt, hogy letartóztatják, de hétfőn ezt az állítást tagadta az elnök. 

Az alkotmányos válság a hétvégén tört ki az országban, miután felfüggesztette tisztségéből Dodon moldovai elnököt, és Pavel Filip volt miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek vasárnap a moldovai alkotmánybíróság. A bíróság azzal magyarázta döntését, hogy Dodon nem oszlatta fel a parlamentet, pedig arról egy korábbi alkotmánybírósági határozat rendelkezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.