Polt Péter kitüntette Handó Tündét

képmutatás a köbön
2019 június 11., 09:00
comments 243

Az első ügyészi törvény 1871. június 10-ei kihirdetésének évfordulója 1991 óta az ügyészség ünnepnapja, ezen a napon a legfőbb ügyész elismeréseket és pályadíjakat ad át. 

Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án.
photo_camera Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 30-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Kedden a kitüntettek között volt Handó Tünde is. Mint az ügyészség közleménye fogalmazott, Polt Péter legfőbb ügyész a Magyarország Ügyészségével kialakított kiemelkedő és hatékony szakmai együttműködéséért Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke részére Pro Cooperatione Emlékérmet adományozott.

A kitüntetés pont arra a napra esett, amikor a Parlament szavaz majd arról, hogy maradhat-e posztán Handó. Az OBH elnökének elmozdítását az Országos Bírói Tanács kezdeményezte, mivel érvelésük szerint „Handó Tünde hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja (...) szembehelyezkedett az Alaptörvényben világosan megfogalmazott kontrollált hatalomgyakorlás elvével.”

Erről a beadványról részletesen is írtunk korábban

A keddi ülésnap előtt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága indítványában azt javasolja a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől, amit az OBT május 8-án egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezett. Handó Tünde jelezte, áll bármilyen vizsgálat elé, azok ugyanis szerinte visszaigazolják majd, hogy mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját. Az OBH azt közölte, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett és elítélték az OBT "radikális lépését".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.