A kormány elintézné, hogy senki ne szólhasson bele az iskolaigazgatói kinevezésekbe

oktatás
2019 június 13., 13:45
comments 519

Az elmúlt években többször is nyilvánosságot kapott, amikor az állam a helyi közösségek támogatása ellenében próbált iskolaigazgatót kinevezni egyes iskolák élére. Tavaly augusztusban például a Debreceni Ady Endre Gimnázium járt így, ahol a 16 éve regnáló igazgatót cserélték le a tantestület, a szülők és a diákönkormányzat akarata ellenére egy fideszes önkormányzati képviselőre. De más iskolák hasonló kinevezései is nagy nyilvánosságot kaptak, a forgatókönyv ezekben az esetekben általában az, hogy a tantesület, a szülők és a diákok egyértelműen kiállnak az egyik pályázó jelölt mellett, a miniszter azonban egy másik jelöltet nevez ki.

Most úgy tűnik, hogy a kormány megoldaná ezt a problémát: egy Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítási tervezet egyszerűen megszüntetné a véleményezési jogot.

A törvénymódosítást az Index szúrta ki, a javaslat egyszerűen kihúzna néhány passzust a köznevelési törvényből. Éppen azokat, amelyek szerint az igazgatói kinevezések során kötelező kikérni például a tanárok,a szülők vagy a diákok véleményét.

Például teljes egészében eltűnne az a kitétel, miszerint az igazgató megbízásával és megbízásának visszavonásával összefüggő döntés vagy vélemény kialakítása előtt beszerzi az intézmény alkalmazotti közössége, az óvodaszék, az iskolaszék, a szülői szervezet, az iskolai diákönkormányzat véleményét. Nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő intézmény esetén - ha nem rendelkezik egyetértési joggal - a települési nemzetiségi önkormányzat, ennek hiányában az érintett országos nemzetiségi önkormányzat, szakképző iskola esetén a fővárosi, megyei gazdasági kamara, az állami fenntartású szakképző iskola esetén a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter, a vagyonkezelésében levő ingatlan tulajdonos önkormányzatának véleményét kérik ki.

A törvény indokolásában annyit írnak: "az intézményvezetői megbízáshoz kapcsolódó véleményezési jogok törlésére kerül sor".

Az Index szerint ráadásul a miniszter kap egy új lehetőséget is az iskolaigazgatók kirúgására. E szerint hogy ha az állami iskolákban olyan nevelési-oktatási vagy tájékoztató tevékenység folytatására kerül sor, amely a köznevelési jogszabályok súlyos megsértése révén a gyermek, tanuló Alaptörvényben foglalt jogainak megsértését eredményezheti, akkor - ha más jogi eszköz nem vezetett eredményre -, az oktatásért felelős miniszter az igazgató megbízását vagy ahhoz adott egyetértését egy éven belül visszavonhatja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt