A kormány elintézné, hogy senki ne szólhasson bele az iskolaigazgatói kinevezésekbe

Az elmúlt években többször is nyilvánosságot kapott, amikor az állam a helyi közösségek támogatása ellenében próbált iskolaigazgatót kinevezni egyes iskolák élére. Tavaly augusztusban például a Debreceni Ady Endre Gimnázium járt így, ahol a 16 éve regnáló igazgatót cserélték le a tantestület, a szülők és a diákönkormányzat akarata ellenére egy fideszes önkormányzati képviselőre. De más iskolák hasonló kinevezései is nagy nyilvánosságot kaptak, a forgatókönyv ezekben az esetekben általában az, hogy a tantesület, a szülők és a diákok egyértelműen kiállnak az egyik pályázó jelölt mellett, a miniszter azonban egy másik jelöltet nevez ki.

Most úgy tűnik, hogy a kormány megoldaná ezt a problémát: egy Semjén Zsolt által benyújtott törvénymódosítási tervezet egyszerűen megszüntetné a véleményezési jogot.

A törvénymódosítást az Index szúrta ki, a javaslat egyszerűen kihúzna néhány passzust a köznevelési törvényből. Éppen azokat, amelyek szerint az igazgatói kinevezések során kötelező kikérni például a tanárok,a szülők vagy a diákok véleményét.

Például teljes egészében eltűnne az a kitétel, miszerint az igazgató megbízásával és megbízásának visszavonásával összefüggő döntés vagy vélemény kialakítása előtt beszerzi az intézmény alkalmazotti közössége, az óvodaszék, az iskolaszék, a szülői szervezet, az iskolai diákönkormányzat véleményét. Nemzetiségi nevelés-oktatásban részt vevő intézmény esetén - ha nem rendelkezik egyetértési joggal - a települési nemzetiségi önkormányzat, ennek hiányában az érintett országos nemzetiségi önkormányzat, szakképző iskola esetén a fővárosi, megyei gazdasági kamara, az állami fenntartású szakképző iskola esetén a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter, a vagyonkezelésében levő ingatlan tulajdonos önkormányzatának véleményét kérik ki.

A törvény indokolásában annyit írnak: "az intézményvezetői megbízáshoz kapcsolódó véleményezési jogok törlésére kerül sor".

Az Index szerint ráadásul a miniszter kap egy új lehetőséget is az iskolaigazgatók kirúgására. E szerint hogy ha az állami iskolákban olyan nevelési-oktatási vagy tájékoztató tevékenység folytatására kerül sor, amely a köznevelési jogszabályok súlyos megsértése révén a gyermek, tanuló Alaptörvényben foglalt jogainak megsértését eredményezheti, akkor - ha más jogi eszköz nem vezetett eredményre -, az oktatásért felelős miniszter az igazgató megbízását vagy ahhoz adott egyetértését egy éven belül visszavonhatja.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.